Linkovi

Sitilidis: Preisipitivanje strategije borbe protiv terorizma


Džon Sitilidis, saradnik Instituta "Vudro Vilson"
Džon Sitilidis, saradnik Instituta "Vudro Vilson"

Posle drugog terorističkog napada u Rusiji za manje od nedelju dana, saradnikom Instituta Vudro Vilson, Džon Sitilidis, u razgovoru za naš program govorio je o globalnoj teroristiškoj opasnosti i mogućoj novoj strategiji u borbi protiv terorizma.

Sitilidis: “Nema nagoveštaja nove strategije u borbi protiv terorizma, ali najnovije indikacije pokazuju da počinje proces preispitivanja, modifikacije i dopunjavanja sadašnje strategije, posebno u zemljama koje su bile ili jesu žrtva terorizma, kao što su Sjedinjene Države, Britanija, Španija i sada Rusija.

Treba imati na umu da je medjunarodni terorizam poprimio potpuno globalne dimenzije i da nije lociran samo na Bliskom istoku, već je prisutan u Evropi, Africi, pa i Južnoj Americi, gde su ranije teroristički elementi koje je podržavao Iran, izvršili napade na jevrejske institucije. Izgleda da se sada još više ide u pravcu podržavanja teze koju je izrekao ruski premijer Vladimir Putin - da terorizam mora da se uništi.

Pre svega, obaveštajne aktivnosti će morati daleko bolje da se usaglase na medjunarodnom planu, da se pojačaju selektivne vojne operacije, posebno u Avganistanu i Pakistanu i paralizuje iranska suberzivna delatnost. Pojačaće se i aktivnosti protiv organizacija ili pojedinaca koji se koriste modernom tehnologijom, kao što je internet. U svakom slučaju, terorizam je globalni problem koji će sa nama biti godinama, ako ne i decenijama.”

Glas Amerike: U svetlu relativno napetih odnosa Sjedinjenih Država i Avganistana, pa i nekih susednih zemalja u tom regionu, kako procenjujete nedavnu posetu predsednika Obame Avganistanu?

Sitilidis: “Predsednik je već duže vremena planirao da poseti Avganistan, gde je održao jedan od najefektivnijih govora protiv terorizma od kako je postao predsednik u kojem je obrazložio jedinstvenu ulogu Amerike u borbi protiv tog zla u Avganistanu, Pakistanu, ali i na globalnom nivou.

Tokom boravka u Kabulu, Obama je rekao predsedniku Karzaiju da vlasti moraju da se reorganizuju i reformišu da bi bile uspešne i da bi pridobile poverenje naroda, ne samo na unutrašnjem planu, već posebno u borbi protiv Talibana i Al Kaide. Sasvim je jasno da je Avganistan primarni prioritet predsednika Obame, odnosno pitanje terorizma. Obama je proširio vojne aktivnosti u toj zemlji, potpuno opravdano, i mislim da ćemo biti u Avganistanu do kraja njegovog predsedničkog mandata, odnosno četiri ili osam godina.”

Glas Amerike: Još jedno aktuelno pitanje je Bliski istok. Da li je kontroverza zbog izraelske izgradnje u Istočnom Jerusalimu stvarni problem ili postoje dublje ralzike izmedju Sjedinjenih Država i Izraela?

Sitilidis: “Izraelska vlada je obavestila Obaminu adminstraciju pre više od godinu dana da će Izraelci, kao njihov gest dobre volje, pomoći u obnavljanju mirovnog procesa i zamrznuti izgradnju svih naselja na Zapadnoj obali, ali nije bilo razgovora o zamrzvanju izgradnje u Istočnom Jerusalimu. Izraelci Jerusalim ne smatraju delom Zapadne obale, već prestonicom svoje zemlje.

Dakle, saopštenje o izgradnji novih stambenih jedinica u Istočnom Jerusalimu nije iznenađujuće, pošto je adminstrcija znala za te izraelske planove, ali oko toga je izbila kontroverza tokom posete potpredsednika Džozefa Bajdena Izraelu. A saradnja Izraela, po nekima, ključna je u borbi protiv terorizma, posebno na Bliskom istoku, ali i kao zemlje članice antiterorističke koalicije.”

XS
SM
MD
LG