Linkovi

Sejlor: Moguće jačanje trgovinske saradnje sa SAD


Sejlor: Da bi povećala izvoz, Srbiji su potrebni oprema, tehnologija i informacije, što može da nabavi u SAD

Povodom strategije američkog predsednika Baraka Obame za povećanje izvoza, koja je nedavno predstavljena članovima Američke privredne komore u Srbiji, kolega Branko Mikašinović upitao je predsednika Poslovnog saveta SAD-Srbija, Džona Sejlora, kako bi Srbija mogla da poveća izvoz svojih proizvoda u Ameriku.

Sejlor: "U skladu sa Nacionalnom izvoznom strategijom predsednika Obame sa ciljem udvostručavanja američkog izvoza u narednih pet godina, koja obuhvata i Srbiju, postoji mogućnost recipročne aktivnosti, odnosno povećanja srpskog izvoza u SAD. Kao predsednik ne samo Poslovnog saveta SAD-Srbija, već i Američkog saveta za izvoz, koji okuplja oko 1200 američkih firmi, mogu da kažem da će ova inicijativa rezultirati sve većim nastojanjima američkih kompanija da tragaju za odgovarajućim, renomiranim srpskim partnerima, radi plasiranja svojih proizvoda u Srbiji. Drugim rečiima, američke kompanije će dolaziti u Srbiju da bi ustanovile šta im je potrebno radi izvoza svoje robe u tu zemlju, a Srbija, kojoj je izvoz daleko potrebniji od uvoza, radiće na plasmanu svoje robe u SAD. Da bi povećala izvoz, Srbiji su potrebni oprema, tehnologija i informacije, što može da nabavi u SAD. Ako srpske kompanije nemaju gotovinu za to, postoji Izvozno-uvozna banka SAD, koja ima specifičan program za pomoć zemljama kao što je Srbija za kupovinu potrebne tehnologije. U tome može da im pomogne i američka ambasada u Beogradu, odnosno njen komercijalni ataše Bred Harper.

Glas Amerike: Šta možete da nam kažete o izvozu srpskih proizvoda u SAD?

Sejlor: "Najveće mogućnosti Srbije u izvozu na američko tržište leže u poljoprivrednim proizvodima, informativnoj tehnologiji, nameštaju, automobilskoj industriji, automobilima i delovima, alatima, itd. O tome smo razgovarali i sa permijerom Cvetkovićem i potpredsednikom vlade Đelićem, tokom njihove posete Vašingtonu - kako i na koji način da se privuku investicije u Srbiju. Mislim da bi ovdašnje trižište moralo da bude bolje informisano o onome šta Srbija nudi, što se može postići putem razmene trgovinskih i političkih delegacija, osnivanjem trgovinskih predstavništava, reklamiranjem u ovdašnjim medijima o potencijalu zemlje, o specifičnim kompanijama, proizvodima, itd. Dakle, Srbija bi morala da daleko intenzivnije reklamira svoji novi imidž i otvorenost za poslovnu saradnju."

Glas Amerike: Ima li primera dvosmerne trogovinske saradnje u vidu uvoza i izvoza?

Sejlor: "Već sada imate par američkih kompanija koje izvoze sirovine u Srbiju koje se tamo preradjuju, a proizvodi izvoze u SAD. Srbija ima odličnu radnu snagu, lokaciju i opšti potencijal, i to bi trebalo iskoristiti na efikasan i organizovan način. Recimo, u SAD se prodaju ogromne količine artikala proizvedenih u Kini. Ista ta roba mogla bi veoma lako da se proizvodi i u Srbiji i prodaje na američkom tražištu. Pored toga, srpske kompanije bi mogle da samoinicijativno pokušaju da svoje proizvode plasiraju na ovdašnje tržiste, a potrebne informcije o tome mogu da dobiju od američke ambasade u Beogradu."

XS
SM
MD
LG