Linkovi

Sejlor: Uložiti napore da se izbegne finansijski kolaps


Džon Sejlor, predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija
Džon Sejlor, predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija

Predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija, Džon Sejlor komentariše tekuće i moguće dugoročne ekonomske i političke posledice zatvaranja američke vlade.

Sejlor: "Za sada, zatvaranje federalne vlade više je neugodnost, nego što ima ekonomski ili politički značaj. 800 hiljada federalnih službenika širom Amerike je na prinudnom neplaćenom odmoru, a time je svakako najviše pogodjen sam Vašington, gde radi najveći broj njih. Nugodnosti se odnose na zatvorene muzeje, federalne parkove, brojne federalne institucije, kao što je, recimo Pentagon, sa kojim imaju poslovene odnose brojne kompanije i honorarni službenici. Medjutim, svakog dana ekonomska šteta raste, posebno u pogledu organizacija i kompanija koje imaju poslovne odnose sa federalnim institucijama. Takodje postoje uzgredne posledice; restorani, javni prevoz, trgovinski cenetri i drugi sektori u Vašingtonu i okolini, koji već trpe gubitke, mada to još nije slučaj sa ostatkom zemlje."

Glas Amerike: Zakonodavci su podeljeni prvenstveno po pitanju zakona o zdravstvenom osiguranju poznatog kao Obamaker?

Sejlor: "Obamaker je postao zakon 2010 godine, koji je trn u oku konzervativnih republikanca, koji odbijaju da ga prihvate. Ali republikanci nemaju dovoljno glasova da se taj zakon obori. Republikanci kontrolišu Predstavnički dom, ali nemaju kontrolu u Senatu ni u Beloj kući. Sve dok ne steknu kontrolu u sve te tri instance oni neće moći da obore taj zakon. Politički, republikanci su se našli u ćorsokaku."

Glas Amerike: Koliko dugo bi federalna vlada mogla da ostane zatvorena?

Sejlor: "Poslednji put, 1995-1996, federalna vlada je bila zatvorena 26 dana. Ovog puta svi se nadaju da to neće trajti toliko dugo, mada neki smatraju da bi moglo da potraje i 30 dana. Problem je u tome što ćemo se 17-og oktobra suočiti sa problemom u vezi sa granicom zaduživanja federalne vlade. Ukoliko se ne ispune obaveze u vezi sa tim, mogla bi da nastane vrlo teška situacija jer američka vlada neće biti u stanju da otplaćuje svoje finansijske obaveze. U pitanju je novac koji je Kongres prihvatio da isplati pre više godina. Dakle, nije reč o sadašnjim dugovima, već ranijim, i ako administacija ne ispuni tu obavezu, to će ograničiti njene buduće mogućnosti pozajmljivanja novca za otplaćivanje duga SAD, od 16 hiljada 700 milijardi dolara, koji će morati da se poveća da bi se otplaćivao. To će potkopati poverenje u ekonomsku stabilnost i kapacitet SAD pa će recimo, za nove zajmove strane zemlje zahtevati daleko veću kamatnu stopu. Ukoliko dolar, kao vodeća svetska valuta poklekne, poruka koja će biti upućena širom sveta je vrlo sumorna. Svi su toga svesni u Vašingtonu i mislim da je zakulisni proces saradnje počeo da bi se ta katastrofa izbegla."
XS
SM
MD
LG