Linkovi

Sejlor: SAD će primiti Nikolića "otvorenih ruku"


Džon Sejlor, predsednik poslovnog saveta SAD-Srbija
Džon Sejlor, predsednik poslovnog saveta SAD-Srbija

Predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija ne očekuje promene u pogledu potencijalnih investicija u Srbiju posle izbora Tomislava Nikolića.

Kako bi izbor Tomislava Nikolića mogao da se odrazi na američko-srpske političke i ekonomske odnose? To pitanje u razgovoru za Glas Amerike razmotrio je predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija, Džon Sejlor.

Sejlor: “Iz sadašnje perspektive ne vidim da će Nikolićev izbor doneti znatnije promene. Očekujem da će on ostati na kursu evropskih intergracija i nastojati da stvori konzensus oko kosovskog pitanja. U medjuvremenu, glavne prepreke će biti formiranje vlade i ko će biti novi premijer. Kao što znate, Tadić je prvobitno rekao da neće prihvatiti položaj premijera, mada on uživa dobru reputaciju u Vašingtonu i uopšte na Zapadu i kao takav bi mogao da bude idealan kandidat za premijera jer bi predstavljao odredjeni kontinuitet i uneo balans u politički proces. Medjutim, pitanje je da li bi Nikolić i Tadić mogli da budu delotvorni saradnici za dobro srpskog naroda.”

Glas Amerike: Da li će se ključno političko pitanje, kao što je Kosovo, odraziti na dalje odnose SAD i Srbije?

Sejlor: “Bez obzira da li je predsednik Srbije Nikolić ili Tadić, stav Beograda prema Kosovu će biti istovetan, odnosno ni Tadić ni Nikolić se neće odreći Kosova. Oko tog pitanja, naravno, postoji razlika u gledištima sa Vašingtonom, ali postoji i medjusobno razumevanje i uvažavanje stavova. Dakle, predstoji dalja politička angažovanost Beograda i Prištine, a na ekonomskom planu, ne verujem da će doći do bilo kakvih promena u pogledu potencijalnih investicija u Srbiju i dalje ekonomske saradnje. To kažem i na osnovu mog nedavnog sastanka sa jednim predstavnikom naše ambasade u Beogradu, koji je, na moje iznenadjenje, uzimajući u obzir globalnu ekonomsku situaciju, govorio o dobrim mogućnostima za investicije u Srbiju i, uopšte, na Balkanu, tako da ishod izbora nije ništa promenio, već je, što je interesantno, uneo veću dozu optimizma.”

Glas Amerike: Kakav napredak bi mogao da se postigne u Nikolićevoj eri, nasuprot Tadićevoj?

Sejlor: “Nadam se da će predsednik Nikolić na osnovu osmogodišnjeg iskustva predsednika Tadića biti u stanju da unapredi situaciju u Srbijii. Naravno, u sadašnjim uslovima ekonomsko-političke krize EU, nije došlo do promena koje su se očekivale na početku i tokom Tadićevog mandata iz raznih objektivnih i subjektivnih razloga. Predsednik Nikolić bi stoga trebalo da kao prioritet broj jedan radi na rešavanju ekonomske krize i otvaranju novih radnih mesta. Vidite šta se dešava u Grčkoj, Francuskoj, Španiji, itd. Izbor Nikolića je u stvari poruka svima o potrebi za promenama, unapredjenju i inovativnim pristupima. Inače, Vašington će saradjivati sa Nikolićem pošto je on izbor srpskog naroda. Vašington će primiti Nikolića otvorenih ruku, kao što je svojevremeno primio i Tadića, i verujem da će on ne samo nastojati da radi na unapredjenju odnosa dve zemlje, već da će ostvariti i odredjene rezultate.”
XS
SM
MD
LG