Linkovi

Keri u iznenadnoj poseti Tunisu


Državni sekretar SAD, Džon Keri i predsednik Tunisa, Monsef Marzuki, 18. februar 2014.
Državni sekretar SAD, Džon Keri i predsednik Tunisa, Monsef Marzuki, 18. februar 2014.

Američki državni sekretar, Džon Keri pohvalio novi ustav Tunisa i rekao da bi on trebalo da služi za primer drugim zemljama.

Američki državni sektretar Džon Keri doputovao je danas u nenajavljenu posetu Tunisu kako bi izrazio podršku zemlji u kojoj je pre tri godine počelo Arapsko proleće.

Tokom sastanka sa tuniskim predsednikom Monsefom Marzukijem, Keri je izjavio da su SAD veoma impresionirane “sa preduzetim koracima i racionalnim pristupom prema tranziciji.” Keri bi tokom svoje kratke posete trebalo da se sastane i sa drugim visokim zvaničnicima.

Prema njegovim rečima, novi ustav Tunisa, koji je ratifikovan u januaru, predstavlja uzor za druge zemlj u region. Keri je rekao da je taj dokument osnovan na “demokratskim načelima jednakosti, slobode, vladavine prava, kao i ekonomskih prilika za sve”.

Novi ustav te zemlje, koji se ne zasniva na šerijatskom pravu, postavlja temelje za uvođenje demokratskog sistema. Međutim, neki pripadnici opozicije smatraju da njime nije dovoljno zaštićen položaj žena.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun nedavno je pohvalio novi ustav, rekavši da bi mogao da bude “uzor za druge narode koji traže reforme”.
XS
SM
MD
LG