Linkovi

Fefer: Kriza utiče i na vojne snage


Za trajno smanjenje troškova Pentagona potrebna modernizacija oružanih snaga: Džon Fefer

Saradnik Instituta za političke studije, Džon Fefer, za Glas Amerike komentariše kako budžetska kriza utiče na Pentagon i njegove troškove.

Fefer: U vreme ekonomske krize i budžetskog deficita očekuje se smanjivanje izdataka svih vladinih sektora, ukljućujući vojni establišment, za koji se tradicionalno odvajaju najveća sredstva. Medjutim, smanjenje budžeta Pentagona od 400 milijardi dolara, koje je predsednik Obama najavio, u proseku nije tako veliko jer se odnosi na period do fiskalne 2023, godine, odnosno tokom narednih 12 godina. Dakle, Sekretarijat za odbranu može da uštedi na razne načine, posebno povećanjem efikasnosti, ali sve su to nepotpune i privremene mere. U stvari, trajnije smanjenje izdataka je, po meni, jedino moguće kroz reorganizaciju i modernizaciju američkih oružanih snaga i promenu globalne američke vojne ulogu.

Glas Amerike: Ukoliko cena nafte na svetskom tržištu još više poraste, kako će se to odraziti na naše medjunarodne vojne obaveze i na domaću ekonomiju?

Fefer: To će se svakako negativno odraziti na našu ekonomiju kao i na vojne operacije, pošto su SAD angažovane na nekoliko frontova-u Avganistanu, Iraku, Pakistanu i Libiji, i to nas finansijski iscrpljuje. . Kako je sada američka ekonomija u krhkom stanju, a cena nafte raste zbog nemira na Blikom istoku i na severu Afrike, ta situacija će se odraziti i na naše vojne operacije. Drugim rečima, operacije će morati da se ograniče, a negde ukinu, ili pak da se sredstva za Pentagon odobre preko nekih drugih programa i kao budžetski prioritet. Dakle, izdaci Pentagona će u budućnosti ipak neminovno rasti.

Glas Amerike: U svetlu ekonomskih i vojnih izazova, da li SAD gube svoj dominantan globalni uticaj?

Fefer: U globalnoj ekonomskoj krizi očigledno je da će za Sjedinjenim Državama biti daleko teže da se oporave i da zadrže svoj uticaj u svetskim ekonomskim institucijama, pa i na vojnom planu. Ostaje da se vidi da li će tako veliko i kontinuirano povećanje cena nafte biti propraćeno drugim ključnim signalima privrednog pada SAD, kao što je uloga američke valute, odnosno da li će dolar ostati najvažnija medjunarodna valuta u globalnoj ekonomiji, ili će se ta situacija promeniti u prilog, recimo, eura ili kineskog juana. Ako se to dogodi to će biti možda prvi signal da je ekonomska pozicija SAD u svetu nepovratno degradirana.

XS
SM
MD
LG