Linkovi

Han u Beogradu uoči otvaranja poglavlja


Komesar Evropske unije za regionalnu saradnju Johanes Han
Komesar Evropske unije za regionalnu saradnju Johanes Han

Plan Evropske komisije je da do kraja njenog mandata Srbija ima ispregovarana sva poglavlja, njih 35, čime bi zaključila posljednji ispit pred prijem u EU.

Sutra u posjetu Srbiji dolazi evropski komesar za pregovore o proširenju, Johannes Hahn koji, pred put za Beograd objavjuje da se u ponedjeljak otvaraju prva poglavlja pregovora o prijemu Srbije u EU.

"Mislim da je dobra prilika da dodjem u Srbiju u trenutku kada smo dovršili naš prvi veoma važan korak. Radili smo na tome, vlada u Beogradu, premijer i njegov tim, ministar za evropske integracije, a i naši ljudi su bili vrlo angažovani ubjedjujući sve i kao rezultat svih tih napora, možemo sada da objavimo da će naredne sedmice biti i zvanična oduka o otvaranju prva dva poglavlja pregovora i zato možemo reći- pred novogodišnje praznike, kao što se najavljivalo tokom nekoliko prethodnih mjeseci, možemo zvanično započeti pregovore o budućem članstvu Srbije u EU", poručio je evropski komesar.

Na pitanje šta za njega znači otvaranje poglavlja, Johanes Han je odgovorio:

"Otvaranje i početak pregovora je stvarni početak ovog procesa, jer je to na neki način, odredjeni put, da bi ste stigli do konačnog odredišta, sva utvrdjena poglavlja trebaju da budu ispregovarana i zatvorena. Dakle, počinjemo sa dva poglavlja a važno je da se nastavi saradnja i dijalog izmedju Srbije i Kosova, da se primjeni sve što je dogovoreno, ali je takodje važno da u fokusu imamo koja će to nova poglavlja biti otvorena. Za nas su ključna poglavlja 23 i 24, koja se bave osnovama. Vlada je već kompletirala Akcione planove koji se bave pitanjem pravosudja, vladavine prave, borbom protiv korupcije i kriminala i sa moje tačke gledišta bilo bi moguće da u prvoj polovini naredne godine otvorimo i ova važna poglavlja pregovora."

XS
SM
MD
LG