Linkovi

Han na Kosovu: Rešiti pitanje sporazuma sa CG


Evropski komesar Johanes Han sa političkim liderima na Kosovu
Evropski komesar Johanes Han sa političkim liderima na Kosovu

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije učvrstiće odnose Brisela i Prištine, ali neće rešiti unutrašnje političke probleme na Kosovu, rekao je u Prištini evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han. On je kazao da i vlast i opozicija moraju zajedno da rade na evropskoj platformi Kosova.

Evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han čestitao je Kosovu na prijemu u članstvo UEFA-u i na predlogu EU da Kosovo dobije bezvizni režim. Međutim glavni razlog njegove današnje posete Kosovu je, kako je kazao, stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije.

Han je nakon razgovora sa premijerom Kosova Isom Mustafom kazao da je dogovoreno formiranje zajedničke radne grupe koju će voditi ministar za evropske integracije Kosova Bekim Čolaku i specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar, a koja će se baviti neophodnim potrebama u oblasti ekonomije i sprovođenja zakona.

“Zakonodavstvo treba da bude odgovorno i da domaćim i stranim investitorima pruži neophodnu sigurnost. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju daje pristup evropskom tržištu i novim mogućnostima. Kada budete imali pristup evropskom tržištu, imaćete pristup i globalnom tržištu, jer su standardni isti”, kazao je Han.

Na pitanje novinara da li je ratifikacija sporazuma sa Crnom Gorom uslov za ukidanje viza Kosovu Han je rekao da to pitanje treba da bude što pre rešeno u korist, kako je rekao i Crne Gore i Kosova.

"Vaš cilj treba da bude članstvo u EU i zato morate preduzimati važne odluke da biste taj uspeh postigli", rekao je Han.

Premijer Kosova Isa Mustafa negirao je navode opozicije da je Vlada Kosova tražila od Evropske unije da ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom uvrsti u uslove za viznu liberalizaciju.

„Nije tačno da je vlada to tražila. Potrebno je regulisati ovo pitanje sa susedima. Mi nemamo nijedan problem sa susedima, a stručne komisije su potvrdile da nije bilo grešaka“, kazao je Isa Mustafa.

Tokom jednodnevne posete Kosovu evropski komesar za proširenje Johanes Han učestvovao je na konferenciji posvećenj Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanja između Kosova i Evropske unije. Razgovarao je sa najvišim kosovskim zvaničnicima, kao i sa predstavnicima svih političkih partija u Skupštini Kosova.

XS
SM
MD
LG