Linkovi

Keri preti novim sankcijama


Intervjuu državnog sekretara Džona Kerija za presijski servis Glasa Amerike
Intervjuu državnog sekretara Džona Kerija za presijski servis Glasa Amerike

Američki državni sekretar Džon Keri kaže za Glas Amerike da su Sjedinjene Države spremne da uvedu dodatne sankcije Rusiji zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim.

U ekskluzivnom intervjuu za persijski servis Glasa Amerike, u kome je govorio i o drugim važnim spoljnopolitičkim pitanjima, Keri je rekao da su potezi Rusije pretnja stabilnosti Ukrajine.

Državni sekretar Keri govorio je za Glas Amerike na dan kada je američki predsednik Barak Obama proširio ekonomske sankcije Moskvi, usmerene protiv 20 ruskih zakonodavaca i visokih zvaničnika, kao i banke koja im pruža podršku. Keri je rekao da Sjedinjene Države neće dozvoliti da akcije jedne zemlje unište ono što je nazvao „poredak posle Drugog svetskog rata“ i „međunarodnu strukturu“, dodajući da je sada na ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da odluči – kako dalje.

“Spremni smo da odgovorimo veoma snažno, dodatnim sankcijama u važnim sektorima, ako nastave da se bave nelegalnim i provokativnim aktivnostima”.

Keri ne veruje da će zategnutost između Sjedinjenih Država i Rusije zbog Ukrajine, uticati na njihovu saradnju u drugim međunarodnim pitanjima, kao što su Avganistan, Sirija ili iranski nuklearni program.

“Mislim da su razgovori previše važni za svet, za budućnost Iranaca, za budućnost naših odnosa. Mislim da Rusija ima duboki interes da to bude rešeno - pitanja u vezi sa programom - zato je Rusija deo napora grupe P5+1, u kojoj su svi saglasni da Iran mora da pokaže, kao što to rade druge zemlje, u čemu se sastoji taj program, a Rusija je, ja mislim, veoma posvećena tome”.

Keri preti novim sankcijama
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
Zapadne zemlje optužuju Iran da koristi obogaćivanje uranijuma za proizvodnju nuklearnog oružja, što je optužba koju Teheran odbacuje. Sekretar Keri izrazio je nadu da pitanja Irana, Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice mogu da budu rešena bez suprotstavljanja.

“Ne postoji ništa što bismo više želeli nego da vidimo da su pitanja koja sprećavaju našu sposobnost da krenemo dalje rešena. To bi bilo fantastično za sve i izazov je za lidere da pronađu put napred. Predsednik Obama je predan diplomatiji i dijalogu kao prvom koraku, ali zaista sve zavisi od režima”.

Keri smatra da je sporazum dostižan, da Iran ima pravo na mirnodopski nuklearni program, ali da mora da poštuje međunarodne standarde pouzdanosti, transparentnosti i uzdržanost koji postoje u drugim programima u svetu.

“Iran zna da je ono preko čega sigurno nećemo preći to da oni imaju nuklearno oružje. To je naš stav. A, ako je mirnodopski program, onda će biti veoma lako da se pokaže svima da je mirnodopski. Nije teško da se to učini ako ste ozbiljni”.

U prazničnoj poruci povodom persijske Nove godine, predsednik Obama rekao je da će postizanje konačnog sporazuma o nuklearnom pitanju biti teško, ali da je on posvećen pronalaženju praktičnog rešenja. Pre dva dana, pregovarači Irana i šest svetskih sila okončali su - kako su ocenili - sadržajne i korisne razgovore o iranskom nuklearnom program i najvaili nastavak pregovora za 7. april u Beču.
XS
SM
MD
LG