Linkovi

Još jedan Kanađanin uhapšen u Kini usred diplomatskog zahlađenja


Arhiva - Šefica finansijskog odeljenja Hjuavei tehnolodžiz, Meng Vanzhu, ispred Višeg suda u Britanskoj Kolumbiji u Vankuveru, 11. decembra 2018.
Arhiva - Šefica finansijskog odeljenja Hjuavei tehnolodžiz, Meng Vanzhu, ispred Višeg suda u Britanskoj Kolumbiji u Vankuveru, 11. decembra 2018.

Državljanin Kanade uhapšen je u Jantaiju, u Kini, saopštila je kanadska vlada u subotu, što je potez koji dolazi usred zategnutih odnosa između dve zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova Kanade nije objavilo detalje o identitetu pritvorene osobe, niti razlog zbog kog je uhapšena.

Ranije ove nedelje, 16 inostranih učitelja i učenika i tri Kineza uhapšena su pod optužbama zbog droge u Ksuzhuu, oko 600 kilometara jugozapadno od obalnog grada Jantai. Kanadsko ministarstvo nije reklo da li su pritvoreni Kanađani povezani sa ovim hapšenjima.

Odnosi između Kine i Kanade zahladili su u decembru kada je Meng Vanzhou, šefica finansijskog odeljenja kineskog tehnološkog giganta Hjuavei, uhapšena u Vankuveru po američkom nalogu, zbog sumnje da je kršila sankcije SAD protiv Irana. Meng, koja je takođe kćerka osnivača Hjuaveia, nalazi se u kućnom prtivoru u svojoj palati u Vankuveru.

Dva Kanađanina u pritvoru

Nakon hapšenja Mengove, Kina je uhapsila dva Kanađanina, Majkla Spejvora i Majkla Kovriga, pod optužbama da su špijunirali. Veruje se da su njih dvojica uhapšena u znak kineske odmazde zbog hapšenja Mengove u Kanadi.

Kina je takođe osudila drugog Kanađanina na smrt zbog švercovanja droge i suspendovala uvoz mesnih prerađevina iz Kanade.

U petak, britanska ambasada je pružila konzularnu pomoć četvorici britanskih državljana koji su bili među uhapšenim učiteljima i učenicima u Ksuzhuu.

Policija nije saopštila gde su učitelji radili, ali škola za jezike "Edjukešn frst" izrazila je žaljenje zbog incidenta u vezi sa drogom. Šola je saopštila da ne može da potvrdi nacionalnost onih koji se suočavaju sa optužbama zbog droge.

XS
SM
MD
LG