Linkovi

Još jedan avion iz EU sa medicinskom opremom stigao u Beograd


Ovo je 11. let pomoći Srbiji koji finansira Evropska unija, (Foto: AP/Alexei Yereshko, Russian Defense Ministry Press Service)
Ovo je 11. let pomoći Srbiji koji finansira Evropska unija, (Foto: AP/Alexei Yereshko, Russian Defense Ministry Press Service)

Još jedan avion sa medicinskom opremom, koji je organizovan uz finansijsku podršku Evropske unije, sleteo je jutros na aerodrom "Nikola Tesla”.

Pomoć obuhvata respiratore, zaštitne maske i odela, medicinske rukavice i testove, a namenjeni su zdravstvenim institucijama širom zemlje i drugima koji su na prvoj liniji borbe protiv širenja pandemije virusa Kovid 19.

Na zahtev Vlade Srbije i uz finansijsku podršku EU, od 26. marta ovo je deseti avion koji je organizovao UNDP.

Avion sa medicinskom pomoći koja je stigla u Srbiju dočekali su premijerka Srbije Ana Brnabić, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, a agencija Tanjug je uživo na svom Youtube kanalu prenosila sletanje.

"Velika zahvalnost našim partnerima iz EU koji su donirali novac, ne samo za let, već i za najveći deo opreme na letu", rekla je Brnabić.

Brnabić je navela da je EU nabavila i trijažne kontejenere, od kojih su neki već dopremljeni u Srbiju, za trijažu pacijenata pozitivnih na Kovid 19 ili onih koji još čekaju testove.

Očekujemo dodatne naredne nedelje, kao i podršku u vidu mašina za kiseonik i respiratore. Stojimo zajedno sa EU pred ovim izazovima”, rekla je Brnabić.

Navela je da je ovo 11. let, od 15, za koje EU plaća transport, dodajući da let jednog aviona iz Kine košta između 400.000 i 500.000 evra.

Podsetila je da je dogovoreno da 93 miliona evra opredeljnih iz IPA programa, bude usmereno za hitnu medicinsku pomoć i podršku, uz 78 miliona evra za ekonomski oporavak Srbije.

Dodala je da se partneri iz EU i sami suočavaju sa velikim izazovima u brobi protiv Kovida-19 ali su izdvojili značajna sredstva za pomoć Srbiji u ovoj borbi.

U narednim danima još letova pomoći

Još četiri aviona sa medicinskom opremom, čiji transpost finansira EU, stići će u Srbiju u narednim danima, najavio je danas šef delegacije Fabrici i istakao da se razmatra kako da EU dodatno pomogne Srbiji u ublažavanju i ekonomskih posledica izazvanih pandemijom korona virusa.

''U narednih danima očekujemo najmanje četiri leta, za početak imaćemo ukupno 15 kargo letova sa materijalom i opremom, a transport plaća EU. Nešto od opreme, kao što su maske, respiratori i slično je kupila EU i donirala Srbiji", rekao je Fabrici.

Podsetio je da je EU platila i nabavku 100 kontejnera za trijažu, od kojih je 15 već postavljeno ispred bolnica po čitavoj zemlji. Reč je o trijažnim kontejnerima koji se proizvode u Srbiji, a EU obezbeđuje materijale.

Fabrici je kazao da je pomoć u medicinksoj opremi deo šire saradnje između Srbije i EU i dodao da se već razmišljamo i o ekonomskim merama.

''Stavili smo Srbiji na raspolaganje 78 miliona evra za ekonomski oporavak. Zajedno sa premijerkom Brnabić i ministarkom Joksimović razmatramo kako da intervenišemo u cilju bržeg ekonomskog oporavka'', naveo je Fabrici.

XS
SM
MD
LG