Linkovi

Još 89 obolelih, jedan smrtni slučaj, situacija najvećim delom pod kontrolom


Epidemiološka situacija u Srbiji je pod kontrolom u najvećem delu Srbije, osim lokalnih žarišta, Foto: (AP Photo/Darko Vojinovic)
Epidemiološka situacija u Srbiji je pod kontrolom u najvećem delu Srbije, osim lokalnih žarišta, Foto: (AP Photo/Darko Vojinovic)

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 89 novoobolelih pacijenata, čime je ukupan broj zaraženih korona virusom porastao na 10.699, objavljeno je danas na sajtu Covid.19.rs.

Testirano je 4. 113 pacijenata, ukupno do sada 185. 385, dok je hospitalizovano ukupno 805 osoba, od kojih je 16 osoba na respiratorima.

Od jučerašnjeg preseka, preminula je još jedna osoba, ukupno 231, dok je procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih na korona virus 2,17 odsto.

Kako su preneli mediji, najviše novozaraženih, danas do 15.00 sati, bilo je u Vranju - 30 pozitivnih na korona virus.

Epidemiološka situacija pod kontrolom

Epidemiološka slika nije pogoršana, već je i dalje nesigurna, ocenio je epidemiolog Branislav Tiodorović, dodajući da je u najvećem delu Srbije situacija pod kontrolom, što očekuje ubrzo da će biti slučaj i s Jablaničkim i Pčinjskim okrugom.

Tiodorović je kazao da su i u Vranju i Leskovcu, gde su se u fabrikama pojavila lokalna žarišta, preduzete mere koje se sastoje od sveobuhvatnog protivepidemijskog rada.

Kada je u pitanju "Jura" u Leskovcu, gde je zaposleno 2.850 radnika, do ovog trenutka obrađeno je nešto više od 1.300 testova, od čega su samo 23 pozitivna, rekao je Tiodorović i dodao da će danas i sutra biti obrađeno od 500 do 700 ljudi.

"Odmah ćemo pozitivne prebaciti ili u kovid ili u privremenu kovid bolnicu. Brzo ćemo i kontakte pronaći, a to je vrlo važno, jer mnogi radnici žive u selima, a tamo žive zajedno po dve, tri generacije i zato je važno da odvojimo mlade koji su zaraženi od starijih koji su najugroženiji", rekao je Tiodorović.

U Vranju se pojavilo lokalno žarište u fabrici proizvodnje nameštaja "Dodić" u kojoj je zaposleno 250 radnika, a kako kaže Tiodorović, testiranje svih zaposlenih biće danas i sutra završeno.

"Došlo je do malog opuštanja, pa negde i više. Od opuštanja nam treba jedno desetak, 12 dana da testiramo kako smo se ponašali i da li smo bili odgovorni. Ako budemo imali porast, ne veliki, blagi porast, onda ćemo vratiti određene mere i to ne na teritoriji cele zemlje, već pojedinim delovima", navodi epidemiolog.

Dodatno otvaranje države

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da se će se nastojati da se ulazak u Srbiju liberalizuje što je više moguće, ističući da je, osim zaštite zdravlja ljudi, cilj da se što pre ostvari pun ekonomski oporavak i rast naše zemlje.

Trudićemo se da u najrazumnijoj meri liberalizujemo ulazak u Srbiju što je više moguće, kako budemo videli da su statistički podaci u vezi sa korona virusom u Srbiji i Evropi pod kontrolom. To je važno za našu privredu, kao i za naš turizam”, rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla i da se dodatno povećao broj zaraženih Kovidom 19 u Vranju, ali da je situacija i dalje pod kontrolom, te da je za sutra zakazala sastanak Kriznog štaba. Kako je navela na tom sastanku će biti razmatrano i dodatno otvaranje administrativnih i graničnih prelaza.

XS
SM
MD
LG