Linkovi

Hojt Ji: Pitanje hapšenja Haradinaja rešiti kroz institucije


Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji
Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji

Sjedinjene Države pozvale su lidere Srbije i Kosova da nastave da razgovaraju i primjenjuju ono što je već dogovoreno, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština. Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Hojt Brajan Ji, rekao je u intervjuu Glasu Amerike da ne bi bi trebalo dozvoliti da tenzije oko hapšenja Ramuša Haradinaja ometu proce normalizacije i da treba poštovati pravila i zakone svih zemalja uključenih u to pitanje.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara kaže da pitanje hapšenja Ramuša Haradinaja može da se riješi u skladu sa zakonom, kroz institucije, bez obzira da li je riječ o Francuskoj ili nekoj drugoj zemlji.

“Takvi incidenti su neizbježni, ali se mogu riješiti i mi smo uvjereni da će se riješiti u razumnom vremenskom okviru. Naravno, očekujemo od svih uključenih lidera da poštuju suverena pravila i zakone jedni drugih, bez obzira da li je riječ o Francuskoj, Kosovu ili Srbiji, da se odnose jedni prema drugima uz uzajamno poštovanje i razumjevanje osjetljivih pitanja.”

Proces i vladavinu prava je važno poštovati i ako nismo uvijek zadovoljni rezultatima, ističe Hojt Brajan Ji i poručuje da je važno nastaviti saradnju na rešavanju važnih pitanja, bilo da je riječ o Srbiji i Francuskoj ili Srbiji i Kosovu.

“U slučaju Srbije i Kosova, to obuhvata dijalog i normalizaciju odnosa i da se građanima obje zemlje obezbijede bolje šanse, snažnija ekonomija, više stabilnosti i bezbjednosti.”

Američki zvaničnik očekuje da će neslaganja i problema koje treba riješiti biti i u budućnosti, ali naglašava da ne treba dozvoliti da bilo koje bilateralne tenzije ometu važan proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

“Pozivamo lidere koji su uključeni i odgovorni za dijalog da nastave da razgovaraju i pronalaze rješenja i da primjenjuju ono što su dogovorili, uključujući i ono što je dogovoreno u avgustu 2015. godine (formiranje zajednice srpskih opština).

Hojt Ji ocjenjuje i da se u odnosima Srbije i Kosova posljednjih nekoliko godina znatno napredovalo, te da je i dalje vidljiv spor, ali postojan napredak.

XS
SM
MD
LG