Linkovi

Jeremić: U Sarajevu o evropskim integracijama


Sutra u Sarajevu počinje veliki međunarodni skup o Evropskoj uniji i zapadnom Balkanu, a kako je ocenio ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić tema sarajevske konferencije neće biti status Kosova i Metohije već evropska budućnost regiona.

Šef srpske diplomatije izjavio je da očekuje da će sa sutrašnje konferencije u Sarajevu, koja se održava pod naslovom "Evropska unija – zapadni Balkan", biti poslata poruka da evropske intergracije regiona ne smeju biti zaustavljene. U poslednjih šest meseci je, uprkos ekonomskoj krizi, postignut veliki napredak na polju političkih odnosa i pomirenja u regionu, ocenio je u današnjoj izjavi Vuk Jeremić:

"Naša je procena da je situacija na Balkanu stabilna, da ide u dobrom pravcu i bila bi velika greška ukoliko to ne bi bilo ispraćeno ne samo nastavkom, već i ubrzanjem procesa evropske integracije. To će biti poruka u Sarajevu koju je pripremila Srbija."

Po njegovim rečima, sa Španijom, zemljom koja predsedava Evropskom unijom, ali i učestvuje u organizaciji sarajevskog skupa je postignut čvrst dogovor da privremeni organi vlasti u Prištini budu predstavljeni u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN uz prisustvo UNMIK-a:

"Tema sarajevskog skupa nije budući status Kosmeta. Budući status Kosmeta je predmet rasprave u Međunarodnom sudu pravde i drugim organima UN. U Sarajevu ćemo pričati o evropskoj budućnosti zapadnog Balkana na način koji je prihvatljiv za sve."

Ministar inostranih poslova Srbije se danas u Banjaluci sastaje sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a odatle sutra putuje u Sarajevo na skup o zapadnom Balkanu, na kome će, osim lidera iz regiona učestvovati i predstavnici Evropske unije, SAD, Rusije, Turske i mnogih međunarodnih organizacija.

XS
SM
MD
LG