Linkovi

Jeremić putuje u SAD da objasni poteze opozicije


Robot 8.0 Image Extra - minimal date-unknown 2022-08-25 09:05:49
Robot 8.0 Image Extra - minimal date-unknown 2022-08-25 09:05:49

Predsedavajući Saveza za Srbiju (SZS) Vuk Jeremić najavio je da sledeće nedelje putuje u zvaničnu posetu SAD kako bi američkoj administraciji "pojasnio stav Saveza o stanju u Srbiji, jer Amerika ne podržava bojkot institucija u našoj zemlji, kao ni bojkot eventualnih redovnih ili prevremenih izbora”, što je Savez najavio da će učiniti.

Još jedan od razloga posete, naveo je Jeremić na konferenciji, da se “otklonio opasnost" da Amerika spreči promenu vlasti u Srbiji, jer očekuje da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija do kraja godine.

Jeremić je na pres konferenciji rekao da su u Savezu razgovorali sa američkom administracijom pre polaska na ovaj put, i da im je jasno stavljeno do znanja da Amerika svoj stav o Kosovu neće menjati, a dodaje da je druga stvar koja im je predočena da Amerika ne podržava bojkot kako aktuelnih institucija, tako ni eventualnih budućih preveremenih ili redovnih izbora.

"To su dve teške tačke za Savez za Srbiju, s obzirom da je pozicija Saveza po ta dva pitanja potpuno suprotna stavovima američke administracije,” kaže Jeremić.

On je ocenio i da poseta Vašingtonu neće biti laka, jer "SAD računa na Vučića", i da to, kako kaže, pokazuju dva pisma Donalda Trampa predsedniku Srbije, zato što, prema njegovim rečima, očekuje da Beograd i Priština okončanju pregovore o budućem i konačnom statusu Kosova.

Objašnjava i da je trebalo da predvodi delegaciju Saveza, ali je, kaže, došlo "do određenih promena", tako da će u Vašington ići sam, a da će u Americi imati susrete u Stejt departmentu i Kongresu.

Jeremić je kazao da se SZS zalaže za rešenje pitanja Kosova u skladu sa Ustavom i rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, da je odnos prema Kosovu određen i u Sporazumu sa narodom.

Lider Narodne stranke i jedan od osnivača Saveza za Srbiju rekao je i da su prvog dana Sporazum sa narodom potpisale desetine hiljada građana i da je više stotina hiljada ugovora poslato na potpisivanje u gradove širom zemlje, ali da se ne zna tačan broj do sada potpisanih ugovora.

Najavio je i da će od sledeće nedelje biti moguće potpisati sporazum i u elektronskoj formi.

XS
SM
MD
LG