Linkovi

Jenjava epidemija boginja u Minesoti


Male boginje su zvanično iskorenjene u SAD pre 17 godina. Međutim, bolest se i dalje pojavljuje kada se neko razari virusom tokom posete nekoj od zemalja u kojoj su te boginje još prisutne. Država Minesota bori se sa najvećom zarazom malih boginja od 1990. a državni zdravstveni zvaničnici se nadaju da se zaraza sada stišava, odnosno broj slučajeva opada. Do sada je 78 osoba zaraženo malim boginjama a skoro trećina je hospitalizovana.

Zajednica Amerikanaca somalijskog porekla u Minesoti je vrlo povezana i organizovana. Svojevremeno su imali najveću stopu vakcinacije protiv malih boginja od bilo koje druge etničke grupe u toj državi. Onda su čuli sledeće:

"Autizam izazivaju vakcine koje se daju deci mlađoj od tri godine”, tvrdi aktivista protiv vakcinacije Irena Pi.

Tada je broj somalijsko-američke dece vakcinisane protiv malih boginja, zaušaka i rubeole kombinovanom vakcinom MMR – naglo opao.

"Rekla bih da isključivo kompletna odgovornost leži na pokretu protiv vakcina, a razlog su pogrešne informacije i mit koji se širi o vezi između MMR vakcine i autizma – veze koja ne postoji i za koju je nauka dokazala da nije istinita”, smatra Petsi Stinčfild, medicinska sestra specijalizovana za infektivne bolesti.

Stinčfild kaže da su se somalijski Amerikanci brzo organizovali i počeli da održavaju sastanke unutar zajednice na kojima su omogućili lekarima da govore o bezbednosti i efikasnosti vakcine protiv malih boginja. Načinili su potpuni zaokret i počeli da dovode decu u klinike da se vakcinišu.

"Posle izbijanja zaraze, uspeli smo da prenesemo poruku da je vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeole – bezbedna i efikasna. U okrugu Henepin u Mineapolisu obično se za nedelju dana 500 dece vakciniše protiv MMR-a. Već tri nedelje za redom, dato je 3.000 ovih vakcina, što je izuzetan odziv.”

Stinčfild kaže da su male boginje iznenadile ovu zajednicu.

"Nisu mislili da te boginje postoje u SAD tako da su se više plašili autizma. To se sada promenilo jer je strah od malih boginja veći, pošto su te boginje dobro poznate njihovim porodicama. Njihovi najbliži su umirali od tih boginja u Somaliji.”

Na sreću, niko ko je dobio male boginje u Minesoti nije imao ozbiljnije komplikacije. Državne vlasti se nadaju da će proglasiti kraj epidemije do kraja jula.

XS
SM
MD
LG