Linkovi

U napadu Huta dronovima i raketama više od 80 ubijenih jemenskih vojnika


Vojnici pod kontrolom međunarodno priznate vlade Jemena patroliraju Maribom, Jemen, 2. febraura 2018.
Vojnici pod kontrolom međunarodno priznate vlade Jemena patroliraju Maribom, Jemen, 2. febraura 2018.

DUBAI - VIše od 80 jemenskih vojnika ubijeno je, a veliki broj ranjen u raketnom i napadu dronova za koji su optuženi Huti pobunjenici u centralnom Jemenu, saopštili su medicinski i vojni izvori u nedelju.

Subotnji napad usledio je nakon nekoliko meseci relativnog mira u ratu između Huta koje podržava Iran i međunarodno priznate vlade Jemena, koju podržava vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom.

Huti su napali džamiju u vojnom kampu u centralnoj pokrajini Marib, oko 170 kilometara istočno od glavnog grada Sane, toko večernje molitve, rekli su vojni izvori za AFP.

Medicinski izvori u gradskoj bolnici u Baribu, gde su transportovane žrtve, rekli su da je 83 vojnika ubijeno, a 148 ranjeno u udaru.

Objavljeni brojevi žrtava konfliktu u konfliktu u Jemenu često se osporavaju, ali veliki broj mrtvih u Maribu predstavlja svakako jedan od najkrvavijih pojedinačnih napada od izbijanja rata 2014, kada su pobunjenici zauzeli Sanu.

Napad dronom i raketama usledio je dan nakon što su vladine snage, uz podršku koalicije, izvele operaciju širokih razmera protiv Huta u regionu Nijm, severno od Sane.

Borbe u Hihmu trajale su i tokom dana u nedelju, saopštili su vojni izvori, a prenela novinska agencija Saba.

"Desetine pripadnika (Huti) milicije ubijeno je i ranjeno", dodao je izvor.

Predsednik Hemena Abedrabo Mansur Hadi osudio je "kukavički i teroristički" napad na džamiju, javila je Saba.

XS
SM
MD
LG