Linkovi

Keri se nada primirju u Jemenu


Američki državni sekretar Džon Keri sa zvaničnicima iz Omana
Američki državni sekretar Džon Keri sa zvaničnicima iz Omana

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da bi prekid vatre u Jemenu mogao da stupi na snagu već od 17. novembra, ukoliko - kako se izrazio- “svi odrade svoj deo posla".

Pripadnici jemenske pobunjeničke grupe Huti i vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija složili su se da podrže rešenje za konflikt u Jemenu, zasnovano na predlogu prema kojem bi do kraja godine trebalo da se formira nova jemenska vlada nacionalnog jedinstva.

Prema nacrtu predloga, koji je na osnovu Kerijeve inicijative sastavio Oman, jemenski predsednik Abdu Rabu Mansur Hadi poziva se da preda vlast zameniku, koji je manje kontroverzna ličnost, u zamenu za povlačenje Hutija iz svih većih gradova u toj zemlji.

Keri je govorio na kraju posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima i poručio da polaže velike nade u to da će sporazum biti sproveden. Dodao je da pregovori imaju "potencijal da postanu prava prekretnica".

Vlada Jemena je saopštila da nije zainteresovana za prekid vatre niti saopštenje o vladi nacionalnog jedinstva.

Ministar inostranih poslova Abdel-Malek al-Meklafi poručio je na svom tviter nalogu da njegova vlada niti zna niti je interesuje "ono što je sekretar Keri objavio, a što predstavlja želju da se ubrzaju mirovna nastojanja, tako što će se postići sporazum sa Hutijima, bez konsultacija sa vladom”.

XS
SM
MD
LG