Linkovi

Kacin: Šulc govori u lično ime


Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju
Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Izvestilac Evropskog parlamenta smatra da je pitanje da li će Srbiji biti postavljen konačan uslov priznavanja Kosova suviše dugoročno.

Izvjestitelj za Srbiju Evropskog parlamenta, Jelko Kacin, ne želi direktno odgovoriti na pitanje: da li će Srbiji, kada se nadje pred prijemom u EU, konačni uslov biti medjusobno priznavanje sa Kosovom, kao što je juče sugerisao predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc, nakon susreta sa novim premijerom Srbije, Ivicom Dačićem.

Riječ je o, očito i za Evropljane, "vrućoj temi", kojom ne želi da se bavi ni izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

"Gospodin Šulc govori u svoje lično ime, on je jedan od nas, evropskih poslanika, koji je prvi medju jednakima, obavlja tu funkciju, i iz protokolarnih razloga je primio premijera Srbije i imali su poslije štošta da izjave. Ja ne mogu govoriti u ime cele EU, posebno ne kada govorimo o Kosovu, jer pet država EU nisu priznale Kosovo i imaju pravo na različit stav.

Ali ono što mogu reći u vezi sa približavanjem Srbije, odnosi se na harmonizaciju svih grana vlasti u Srbiji da daju jednoznačne poruke, da jedan drugoga ne dezavuiraju i smanjuju kredibilnost Srbije, nego da se tu postignu sinergijski efekti i da posebno parlament, jer je neposredno izabran i predstavlja političku volju svih političkih opcija i igrača, da parlament igra tu pozitivnu ulogu stvaranja šireg konsenzusa, jer, kao što uporno ponavljam, mi na kraju u EU nećemo primiti ni partije, ni vladajuće koalicije, već celu državu, sa svim stanovništvom, ekonomijom, i sve one koji su protiv ulaska, ali su u manjini i tako će i oni, na kraju krajeva, dobiti državljanstvo EU", navodi izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin.

Medjutim, da li će jednog trenutka, kada Srbija zaista bude pred evropskim vratima, da li će u svemu tome biti od značaja činjenica da li jeste ili nije priznala Kosovo?

"Ako pitate studenta koji tek upiše studij, šta će odabrati za diplomski rad, niko vam ne može odgovoriti na to pitanje, pa ni ja ne mogu, i ne smijem odgovorati u ime Srbije, koja tek traži datum da bi počela pregovore za ulazak u EU", kaže Kacin.

Poruka bi mogla biti - sutrašnjim temama bavimo se sutra, danas imamo pred sobom isuviše toga aktulenog ovoga trenutka, pitanja koja čekaju na rješenje.
XS
SM
MD
LG