Linkovi

Politiko: Jelena Milić među ličnostima koje menaju evropsku politiku


Jelena Milić, direktorka Centra za Evro-atlantske studije u Beogradu
Jelena Milić, direktorka Centra za Evro-atlantske studije u Beogradu

Direktorka beogradskog Centra za evroatlantske studije Jelena Milić našla se među 28 ličnosti koje će u 2017. oblikovati i menjati evropsku politiku, prema mišljenju uglednog portala Politiko.

Jelena Milić, opisana je kao "odvažna atlantistkinja", nalazi se na 25. poziciji.

Ona je, prema oceni portala, otelotvorenje aforizma "To što si paranoičan ne znači da te ne progone".

"Ona je jedna od najglasnijih zagovornica članstva u Evropskoj uniji i NATO i verovatno najglasniji kritičar ruskog uticaja u zemlji. Takve pozicije ne bi bile značajne u ostatku Istočne Evrope, ali u Srbiji, zemlji koja se i dalje trudi da se otrese duhova dezintegracije Jugoslavije, one su polarizujuće", navodi Politiko.

Portal podseća da Srbija učestvuje u vojnim vežbama NATO-a, ali i Rusije i da državni vrh potencira da je zemlja "kuća sa dvoja vrata", te da jedna gledaju na Zapad, a druga u Rusiju.

Njeni stavovi su, pak, da je politika "i Istok i Zapad” suštinski šizofrenična i neodrživa, a njeni sukobi sa nacionalistima su je "pretvorili u metu", tvrdi Politiko.

"Borimo se da zaštitimo slabo seme demokratije u zemlji. To je borba koju bi trebalo da vodimo, a to je borba koju gubimo", citirana je direktorka CEAS u članku u kome se podseća da se velika većina građana Srbije protivi članstvu zemlje u NATO-u.

Na ovogošnjoj listi su još gradonačelnik Londona Sadik Kan, direktor Rajanera Majkl O'Liri, bivši poljski premijer Jaroslav Kačinski, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, generalna direktorka Uneska Irina Bokova, austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc, magnat i investitor Džordž Soros (Đerđ Šoroš).

Kako se dospeva na listu

"Lista Politiko 28 je naš vodič za ljude koji će verovatno oblikovati 2017. godinu i posle nje", obrazložio je izvršni direktor Politika Metju Kaminski.

Funkcija u nekoj evropskoj zemlji ne obezbeđuje sama po sebi mesto na toj listi, precizira on.

Prilikom njenog sastavljanja konsultovani su čitaoci, nakon čega su urednici napravili uži izbor i rangirali po uticaju ličnosti koje imaju mogućnost da "uzdrmaju, pokrenu i oblikuju naš svet", kaže Kaminski.

Poltiko je globalna nestranačka novinska organizacija sa sedištem u Vašingtonu. U aprilu 2015. pokrenula je pored američkog i evropsko izdanje Politika zajedno sa evropskim Aksel Špringerom.

Sa sedištem u Briselu, evropsko izdanje Politika pokriva politiku i ličnosti Evropske unije.

XS
SM
MD
LG