Linkovi

Guverner NBS podneo ostavku


Privredna kretanja u Srbiji pokazuju slabe znake oporavka, tražnja je mala zbog zamrznutih plata i penzija, inflacija je pod kontrolom-ovo bi ukratko bila klinička slika privrednog i finansijskog sistema u zemlji. Ali svi ovi podaci koje je danas izneo guverner Radovan Jelašić ostali su u senci objave da podnosi neopozivu ostavku na funkciju guvernera Narodne banke.

Prilično neočekivano, posle šest godina na čelu Narodne banke, guverner Radovan Jelašić podneo je danas neopozivu ostavku, iz kako je rekao, ličnih razloga. Jelašić je dostavio neopozivu pismenu ostavku predsedniku Saveta NBS Dejanu Šoškiću, ali je potvrdio da će ostati na mestu guvernera sve dok Skupština ne izabere novog:

"Prošle godine u februaru bili smo u jeku svetske ekonomske krize, programa MMF-a i mnogih drugih izazova. I zato sam se tada odlučio da produžim za još godinu dana. Ostavku dajem isključivo i samo iz ličnih razloga. Bila mi je čast da radim za ovu instituciju i nadam se da sam uspeo da doprinesem jačanju njenog ugleda, profesioalnosti i samostalnosti."

Danas pred novinarima Jelašić je rekao i da nema novu poslovnu ponudu, da nije doneo odluku šta će ubuduće raditi, kao ni da li će ostati u Srbiji:

"Nije bilo nikakvih političkih pritisaka i moram isto tako da iznenadim da i za ovih šest godina u NBS nije bilo nikakvih većih političkih pritisaka."

Pre svih, danas je o ostavci na mesto guvernera obavestio predsednika i premijera Srbije, kaže Jelašić:

"Zaista sam imao jedan jako pozitivan prijem. Što se tiče moje ostavke ljudi su izrazili žaljenje i razumevanje. Ja isto tako mislim da sam dovoljno dugo proveo u ovoj instituciji – devet godina i mislim da je to dobro i za instituciju, da dođu neki drudi ljudi."

U prvim reakcijama na ovu iznenadnu vest, predsednik Saveta NBS Dejan Šoškić je rekao da ostavka guvernera neće ugroziti finansijski sistem, niti će se u monetarnoj politici centralne banke desiti bilo kakve iznenadne promene. Sličan stav iznosi i profesor Ekonomskog fakulteta Jurij Bajec, dok u ime DSS-a Miloš Aligrudić, podsećajući na ranije varnice između Vlade i guvernera, kaže da je teško poverovati u ostavku iz ličnih razloga.

Zamenik šefa poslaničke grupe G17 Vlajko Senić izjavio je da su u stranci iznenađeni današnjom ostavkom, a lider LDP-a Čedomir Jovano-vić smatra da je ostavka guvernera u sadašnjem trenutku poslednje upozorenje vlastima i da predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost.

XS
SM
MD
LG