Linkovi

Jedini par orlova krstaša u Srbiji uspešno odgajio podmladak


Orlovi krstaši u gnezdu (foto: Jozef Lukaš, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)

U junu Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) konstatovalo je da je u Srbiji ostao samo jedan par orlova koji krase i državni grb, krstaša, i da ljubomorno čuvaju svoje ptiće. Dobra vest je da su mladunci krstaša, popularno nazvani Duško i Lilika, uspešno izleteli iz gnezda pre nekoliko dana.

"Četiri meseca provedena u žbunju na kilometar od gnezda pokazala su se više nego opravdana onog momenta kada su poletarci napustili gnezdo," zadovoljno kaže Milica Mišković iz DZPPS.

Ko, kada i koliko blizu sme da priđe gnezdu kontrolišu volonteri u okviru projekta za zaštitu krstaša. U skrovištu, nadomak drveta su svakodnevno, od marta do jula, tj. dok traje inkubacija i ptići ne ojačaju.

Čuvari gnezda jedinog para ovih orlova koji se nalazi na krajnjem severu Banata poslednjih sedmica imali su pune ruke posla. Pored danonoćnog motrenja na dragoceni podmladak, volonteri iz DZPPS bili su prinuđeni da spasavaju orliće nakon tragičnog događaja. Naime, usled jake oluje tokom noći 22. juna stablo kanadske topole na kom je bilo gnezdo krstaša srušilo se. Oba mladunca su čudesno uspela da prežive ovu nezgodu i pad sa više od petnaest metara. Brzom reakcijom čuvara gnezda, veterinara i lovočuvara mladunci su izneseni sa mesta nesreće, pregledani i uz dogovor sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode odlučeno je da se odmah vrate u improvizovano gnezdo kako bi roditelji nastavili da ih hrane.

Na svu sreću, brižni orlovski par nastavio je da donosi hranu u novo gnezdo, što su čuvari redovno beležili, kaže se u saopštenju Društva.

Da nije bilo volontera i njihove dobre saradnje sa ovdašnjim lovcima i meštanima sada ne bismo mogli da govorimo o uspešnom gnežđenju poslednjeg para orla krstaša u Srbiji, kaže Mišković.

Svakako posao oko zaštite i eventualnog povećanja broja ovih ptica kod nas daleko je od završenog. Mlade orlove sada čeka neizvestan period preživljavanja tokom koga će morati da nauče samostalnoda love i da izbegavaju brojne nedaće poput stradanja od trovanja i krivolova, upozoravju iz ovog društva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG