Linkovi

Jedanaest vojnika SAD hospitalizovano nakon što su pili antifriz


Arhiva - Vozila ulaze u Fort Bliss u El Pasu, Teksas.

Jedanaest vojnika u američkoj vojnoj bazi u Teksasu hospitalizovano je, a dvojica su u kritičnom stanju, nakon što su popili antifriz za koji su greškom mislili da je alkohol, rekli su u petak zvaničnici vojske.

Vojnici iz utvrđenja Blis u El Pasu završavali su desetodnevnu vežbu na terenu kada se incident dogodio u četvrtak, navodi se u saopštenju vojne kancelarije za javne poslove.

Supstanca otkrivena u laboratorijskim rezultatima bolesnih vojnika bio je etilen glikol, poznat kao antifriz, saopštila je vojska.

"Prvi izveštaji pokazuju da su vojnici konzumirali ovu supstancu misleći da piju alkoholno piće", dodaje se u saopštenju vojske. "Propisi vojske i Fort Blisa zabranjuju konzumaciju alkohola u okruženju za terensku obuku. Prvi toksikološki rezultati ukazuju na to da su vojnici otrovani etilen glikolom".

Unošenje antifriza u organizam može prouzrokovati ozbiljna oštećenja bubrega i smrt, rekli su zvaničnici vojske na konferenciji za novinare u tvrđavi Blis.

Vojska je ranije saopštila da su se vojnici razboleli nakon što su "konzumirali supstancu stečenu van odobrenih kanala za distribuciju hrane".

Antifriz je poznat kao uzročnik smrtnih slučajeva i korišćen je u romanima o misterioznim ubistvima i u stvarnim zaverama i ubistvima, jer se lako može zameniti sa alkoholom.

Među hospitalizovanim vojnicima su jedan policajac, dva podoficira i osam pripadnika vojne službe, saopštila je vojska.

Vojska nije objavila njihova imena.

Svi su ostali hospitalizovani, saopštila je vojska.

U Trđavi Blis sedište je 1. oklopne divizije vojske, pod nadimkom "Old ajronsajds", sa oko 17.000 vojnika.

XS
SM
MD
LG