Linkovi

Jedan poginuo, za trojicom se traga posle eksplozije u TRZ Kragujevac


U Tehničko remontnom zavodu u Kragujevcu (TRZ) u utorak je u popodnevnim satima došlo do eksplozije u kojoj je jedna osoba poginula, 25 je povređeno, a za troje se još uvek traga. Poginuo je potpukovnik Miroslav Perišić, dok su Pripadnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova nastavili su intenzivnu potragu za trojicom pripadnika zavoda. Dronovi i jedno robot vozilo angažovani su u potrazi za kapetanom Darkom Kostićem i civilnim licima Dejanom Kovačevićem i Željkom Nikolićem, javlja agencija Tanjug.

Deset od 25 pacijenata povređenih u eksploziji u TRZ, koji su primljeni u Klinički centar Kragujevac prebačeni su na Vojnomedicinsku akademiju (VMA), a svi pacijenti su stabilno i nalaze se van životne opasnosti, izjavio je direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović.

On je novinarima rekao da je u roku od 24 sata u KC Kragujevac primljeno 25 pacijenata, da su dva helikopterom transportovana na VMA, a da je naknadno još jedan pacijent prebačen na VMA ambulantnim kolima.

Zamenik načelnika Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane pukovnik Mihailo Zogović rekao je u izjavi za medije da su nadležne službe u sredu procenile da je verovatnoća naknadnih eksplozija u TRZ minimalna, što omogućava još intenzivniju pretragu terena.

Nakon procene nadležnih službi počela je pretraga ubojnih sredstava, u kojoj se koriste sva tehnička sredstva, dronovi, roboti mašine, ali i tehničari, posle koje će početi i raščišćavanje terena, kaže Zogović.

Ministar odbrane Zoran Ðorđević formirao je komisiju radi utvrđivanja okolnosti nastanka vanrednog događaja i odgovornosti.

Predsednik komisije je brigadni general Mile Jelić, načelnik Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse, a u komisiji su stručnjaci za problematiku municije, naoružanja i eksplozivnih sredstava iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i Vojnotehničkog instituta.

Ministar odbrane naložio je i vanredni inspekcijski nadzor koji sprovodi Inspektorat odbrane, a nadležni tužilac takođe sprovodi istragu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltnenberg izrazio je danas žaljenje zbog eksplozije u vojnom objektu u Kragujevcu, kaže se u izjavi koju je objavio sajt NATO.

"Duboko saosećam sa svima koji su pogođeni ovom nesrećom, kao i sa građanima Srbije,” izjavio je Stoltenberg.

Kako je naveo u izjavi, dok vlasti Srbije rade na utvrđivanju činjenica o ovoj tragediji, NATO iskazuje solidarnost u teškim vremenima.

Stoltenberg je dodao da je Srbija cenjeni partner NATO-a i da Alijansa ostaje posvećena pružanju pomoći zemljama zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, u bezbednom skladištenju oružja i da uništavanju opasnog viška municije.

XS
SM
MD
LG