Linkovi

Japanski premijer ojačao svoju moć nakon izbora


Japanski premijer Šinzo Abe, lider Liberalno demokratske partije, pozdravlja svoje pristalice nakon govora tokom predizborne kampanje u Tokiju, Japan, 20. oktobra 2017.
Japanski premijer Šinzo Abe, lider Liberalno demokratske partije, pozdravlja svoje pristalice nakon govora tokom predizborne kampanje u Tokiju, Japan, 20. oktobra 2017.

Kao što se i očekivalo, vladajuća koalicija japanskog premijera Šinzoa Abea, ubedljivo je pobedila na prevremenim izborima u nedelju, čime će produžiti svoj ostanak na vlasti i nastaviti napore uklanjanju ograničenja koja vojsci nameće pacifistički ustav.

"Ovo je vrlo velika pobeda koja nam je data i ja se moram suočiti sa pobedom na skroman način", rekao je premijer Abe na konferenciji za novinare u Tokiju u ponedeljak.

Krajem septembra, uz rastuću podršku javnosti za njegovu čvrstu poziciju protiv severnokorejske nuklearne pretnje, Abe je raspustio donji dom parlamenta kako bi raspisao nedeljne, "brze" izbore, ne želeći da čeka vreme njihovog redovnog održavanja, krajem decembra 2018.

Nadmoćna većina

Abeova Liberalno-demokratska partija (LDP) i njeni koalicioni partner, partija Komeito, osvojili su 312 mesta od 465 u donjem domu parlamenta, znanom kao Diet, nadmašivši tako dvotrećinsku većinu od 310 glasova, dok su opozine stranke osvojile 143 mesta, javio je japanski javni servis NHK. Konačni rezultati biće objavljeni kasnije u ponedeljak.

Nedljna pobeda je značajan preokret za premijera, koji je samo nekoliko meseci ranije bio zaglibljen u domaćem skandalu zbog navodne upotrebe kabineta kako bi pomogao prijateljima i porodici, kada je njegova podrška bila blizu 30 odsto sa tendencijom daljeg pada. Abe je odbio optužbe za korupciju, ali izlazne ankete Kjodo vesti objavile su bile da 51 odsto glasača i dalje ne veruje japanskom lideru.

"Neki ljudi su i dalje vrlo kritički nastrojeni prema nama, više nego ranije", priznao je Abe na konferenciji za štampu. Rekao je da će njegova administracija biti "skromnija i iskrenija" u objašnjavanju svoje politike i pozicije.

"Nije jasno da li bi se ovo moglo zvati snažnim mandatom, iako se njegov kockarski potez isplatio. U tom smisli, njegova pozicija je ojačana", rekao je Koiči Nakano, profesor politikologije na Sofija univerzitetu u Tokiju.

Čista izborna pobedna mogla bi da pomogne Abeu da osvoji još jedan trogodišnji mandat u borbi za lidersku poziciju vladajuće partije LDP, sledećeg septembra, koja bi mu omogućila ostanak na vlasti do 2021. godine i učinila ga japanskim premijerom sa najdužim mandatom.

Snažna odbrana

Konzervativne pristalice premijera Abea vide izbornu pobedu kao glasanje o poverenju njegovoj politici osnaživanja odbrambenih kapaciteta zemlje i bliskom savezu sa Sjedinjenim Državama.

Nacionalna bezbednost postala je glavna briga u japanskoj javnosti u susret severnokorejskom konstantnom pretećem ponašanju, u okviru kog je ta zemlja nedavno lansirala dve rakete srednjeg dometa preko japanskog vazudšnog prostora, preteći "potapanjem" Japana u more.

Abeova administracija zagovara povećane izdatke za nabavku borbenih aviona, dalekometnih raketa i odbrambenih raketnih sistema. Abe takođe snažno podržava politiku predsednika SAD Donalda Trampa, koja podrazumeva maksimalni pritisak uvođenjem oštrih sankcija i pretnjama vojnom akcijom, kako bi se Kim Džong Unova vlada prisilila da odustane od nuklearnog programa.

Amandmani na ustav

Premijer takođe namerava da revidira pacifistički ustav zemlje, donet posle Drugog svetskog rata, kako bi dozvolio vojsci više širine da odgovori na potencijalne pretnje iz zemalja poput Severne Koreje i Kine i da podrži saveznike poput SAD.

Izmene ustava zahtevaju referendu, kao i dvotrećinsku podršku u parlamentu. Ali, javnost ostaje podeljena po ovom pitanju.

"Postoji značajna opozicija gospodinu Abeu posebno po pitanju promene ustava, jer se to vidi kao previše konzervativno", kaže profesor Nakano.

Kritičari tvrde da bi gubitak ograničenja vojsci rezultiralo uvlačenjem Japana u konflikte koje predvode SAD. Preteća retorika predsednika Trampa, da će potpuno uništiti Severnu Koreju ukoliko ona napadne, pojačala je tu zabrinutost.

Abe kaže da planira da sazove posebnu sednicu Dieta uskoro, kako bi formirao novu vladu pre početka novembra, kada predsednik Tramp treba da poseti Japan i pre nego što premijer otputuje na regionalnu ekonomsku konferenciju APEC u Vietnamu i bezbednosni sait ASEAN na Filipinima.

XS
SM
MD
LG