Linkovi

Japanski parlament rasčišćava put za carevu abdikciju


Arhiva - Japanski car Akihito i carica Mićiko tokom posete memorijalu vietnamskog nacionaliste Fan Boi Čaua (1867-1940), u centralnom gradju Hju, bivšem vijetnamskom carskom gradu, 4. marta 2017. (Hoang Dinh Nam, Pool Photo via AP)

Japanski parlament usvojio je zakon u petak koji će omogućiti caru Akihitu da abdicira i da ga nasledi njegov stariji sin, krunisani princ Naruhito (57).

Akahito (83), koji je bio podvrgnut operaciji srca i tretmanu zbog kancera prostate, prošlog leta je najavio svoju želju da abdicira nakon gotovo tri decenije na Tronu hrizantema, oživevši staru debatu u Japanu o temi nasledstva carstva u 2.000 godina staroj monarhiji.

Ovo bi bila prva abdikacija u Japanu u 200 godina. Akihito je bio 56 godina star kada je stupio na tron januara 2989. godine, nakon smrti svoga oca, cara Hirohita.

Mediji izveštavaju da zvaničnici razmatraju kraj 2018, kada Akihito napuni 85 godina, kao trenutak za abdikaciju.

U glasanju koje je prenošeno uživo na javnoj televiziji NHK, gornji dom parlamenta usvojio je anonimno zakon u petak, nakon što je donji dom dao svoj pristanak prošle nedelje.

Abdikacija se mora dogoditi u roku od tri godine otkako je novi zakon stupio na snagu, ili ističe, i može se odnositi samo na Akihita.

Poslednji japanski car koji je abdicirao bio je Kokaku, 1817. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG