Linkovi

Japan traži smanjenje nuklearki


Posle teškog oštećenja nuklearne elektrana Fukušima posle zemljotresa i cunamija u Japanu 11. marta 2011. vlada, na 66. godišnjicu bombardovanja atomskom bombom, traži smanjenje broja i zatvaranje nuklearki

Japanski lideri, na obeležavanju 66. godišnjice napada atomskom bombom na Nagasaki, zatražili su smanjenje broja i zatvaranje nuklearnih elektrana.

Oko šest hiljada ljudi, uključujući diplomate iz 44 zemlje, okupilo se u gradskom Parku mira da čuju oglašavanje zvona u trenutku u kojem je pre 66 godina na grad pala atomska bomba.

Gradonačelnik Nagasakija, Tomihisa Taue, založio se da Japan pronađe alternativne izvore energije kao zamenu za nuklearne elektrane. On je ukazao kako je vreme da japanski narod razgovara o tome u kakvoj vrsti zajednice želi da živi.

Premijer Naoto Kan, izrazio je duboko žaljenje zbog toga što postojeća nukelarna politika nije uspela da zaštiti javnost od nesreće u elektrani Fukušima. Otpravnik poslova u američkoj ambasadi u Tokiju, Džems Zumvalt, prvi je američki funkcioner koji je prisustvovao godišnjoj komemoraciji u Nagasakiju. Ambasador Džon Rus je prošle godine bio na komemoraciji u Hirošimi.

XS
SM
MD
LG