Linkovi

Veći rast u Japanu, nesiguran oporavak u SAD


Stimulativne mere japanske vlade izgleda da daju rezultate dok su podaci o američkoj ekonomiji i dalje mešoviti.

Današnji ekonomski izveštaji ukazuju da je oporavak američke ekonomije od recesije i dalje neuravnotežen. Prema jednom od izveštaja broj zahteva za nadoknadu koje nezaposleni podnose prvi put porastao je prošle nedelje sa 320 nad 360 hiljada što je najveći porast od prošlog novembra. Prethodnih nedelja broj zahteva za nadoknadu se smanjivao što, kako analitičari ocenjuju, predstavlja odraz dinamike otpuštanja odnosno zatvaranja radnih mesta.

U odvojenom izveštaju navodi se da su cene na malo u aprilu opale za 0,4 odsto uglavnom zahvaljujući padu cena nafte zbog smanjenja globalne potražnje za energentima. Pad cena nafte mogao bi da podstakne porast potrošnje koja pokreće oko 70 dosto američke ekonomije.

U medjuvremenu, japanska vlada saopštila je da je japanska ekonomija zabeležila veću stopu rasta u prvom tromesečju ove godine, što bi mogao da bude prvi znak da bi vladine stimulativne mere mogle da zaustave stagnaciju koja traje već dve decenije. Prema vladinom izveštaju japanska ekonomija, inače treća najveća na svetu, zabeležila je godišnju stopu rasta od 3,5 odsto u prva tri meseca ove godine za razliku od neznatnog rasta krajem prošle godine i negativnog rasta u prethodnih šest meseci.

Otkako je premijer Šinzo Abe stupio na položaj u decembru prošle godine vlada je usvojila obiman plan državnih investicija i imenovala novog guvernera centralne banke koji je naložio masovnu prodaju obveznica u cilju podsticanja ekonomskog rasta. Vlada je u svom izveštaju navela da su potrošači izdvojili više novca za rekreaciju, automobile i restorane dok su automobilske kompanije izvezle više automobila u Sjedinjene Države.
XS
SM
MD
LG