Linkovi

Japan tvrdi da je Kina ileaglno prenela brodski teret Severnoj Koreji


Severnokorejski pripadnik snaga bezbednosti čuva stražu pored zaplenjenog američkog špijunskog broda USS Pueblo u Pjongjangu, Severna Koreja, 24. januara 2018. Brod su zaplenili Severnokorejci pre 50 godina. Taj brod jedini je američki brod koji drži neka druga vlada.

Japan je saopštio da je svedočio transferu brodskog tereta između Kine i Severne Koreje na pučini, za šta se sumnja da je kršenje ekonomskih sankcija Ujedinjenih nacija protiv Pjongjanga.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da je mornarički izviđački avion i brod za podršku primetio tanker koji je plovio pod severnokorejskom zastavom, identifikovan kao Ju Jong 2, kako pluta uz mali brod prošlog petka na oko 250 kilometara od kineskog grada Šangaja u Istočnom kineskom moru.

Pod kojom je zastavom plovio manji brod nije poznato, ali Ministarstvo saopštava da su reči "Min Ning De Ju" bile ispisane na kineskom na boku broda, koji se vodi kao brod za prevoz nafte iz gada Ningde u kineskoj priobalnoj provinciji Fuđijan.

Ministarstvo tvrdi da je prijavilo sumnjivi transfer Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ovo je treći sličan incident koji Tokio prijavljuje ove godine.

Pjongjang je pod serijom sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zato što režim kontinuirano nastavlja testiranje svog nukelarnog oružja i balističkih raketa, uključujući i one koji zabranjuju transfere dobara s broda na brodove pod severnokorejskom zastavom

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG