Linkovi

Godišnjica cunamija u Japanu


Gradjani Japana se mole za žrtve cunamija, Tokio 11. mart 2015.
Gradjani Japana se mole za žrtve cunamija, Tokio 11. mart 2015.

Japan obeležava četvrtu godišnjicu zemljotresa i cunamija u kojima je stradalo i nestalo preko 19.000 ljudi, posle čega je usledila katastrofa u nuklearnoj elektrani Fukušima.

Na ceremoniji u Tokiju kojoj je prisustvovao car Akihito, minutom ćutanja je obeležen tačan momenat kada je katastrofalni zemljotres pre četiri godine pogodio Japan.

Premijer Šinzo Abe je hvalio vladin rad na rekonstrukciji.

Budistički sveštenici su održali tradicionalne molitve u blizini improvizovanog mauzoleja nedaleko od epicentra zemljotresa. Porodice žrtava su takodje odale poštu svojim bližnjim.

Zemljotres jačine 9 stepeni, najjači ikada zabeležen u Japanu, dogodio se u 2 sata i 46 minuta popodne 11. marta 2011. Zemljotres ispod morskog dna izazvao je masivni talas vode koji je odneo sa sobom čitava sela.

Taj talas je zatim uzrokovao havariju u nuklearnoj elektrani Fukušima posle čega je došlo do izlivanja radioaktivnog otpada u vodu i vazduh. Fukušima je još uvek u procesu zatvaranja.

Premijer Abe je ove nedelje obećao novi petogodišnji plan kako bi se ubrzala nastojanja na obnovi. Gotovo 230 hiljada ljudi je i dalje raseljeno zbog ove katastrofe.

XS
SM
MD
LG