Linkovi

Ozračeni grad poziva stanovnike da se vrate


Dopisnik Glasa Amerike Stiv Herman na obodu zone radijacije od 20 kilometara oko nuklearke Fukušima u Kavaučiju.
Dopisnik Glasa Amerike Stiv Herman na obodu zone radijacije od 20 kilometara oko nuklearke Fukušima u Kavaučiju.

Gotovo godinu dana posle topljenja tri nuklarna reaktora u severoistočnom Japanu, deo okruga Fukušima je i dalje nepristupačan zbog visoke radijacije. Jedno privremeno evakuisano naselje je pred jedinstvenom dilemom, jer je delimično unutar dvadest kilometara široke zabranjene zone. Ekipa Glasa Amerike posetila je Kavauči, jednu od brojnih zajednica koje se bore za opstanak posle prošlogodišnjeg katastrofalnog zemljotresa i cunamija.

U skupštini sela Kavauči održava se neobičan sastanak. Zbog velikih oštećenja opštinske zgrade tokom zemljotresa, skup se održava u ovom komunalnom centru, unutar zabranjene zone. Starešine sela objašnjavaju da će administrativna služba u zajednici nastaviti rad idućeg meseca.

Svega nekoliko stotina stanovnika se vratilo, a 110 povratnika živi u trećini seoske zabranjene zone. Predsednik seoske zajednice, Juku Endo, poziva dve hiljade i 600 ljudi koji su živeli u Kavaučiju da se vrate.

„Ako se zabranjena zona smanji, moći ćemo da živimo u celom mestu. Ali za sada, jasno mi je da je mnogima teško da se vrate i ponovo nastane.“

Ovo je kraj zabranjene zone u planinskom selu Kavauči. Posle ove tačke, običnim vozilima je zabranjen prolaz, iako je radijacija u nekim delovima zabranjene zone niža nego van zone.

Zbog toga se postavlja pitanje logike stroge zabrane u prečniku od 20 kilometara. Jedan od sumnjičavih meštana je bivši kuvar u lokalnoj radnji, Minoru Kubota, koga je okružna vlast zadužila da zapisuje podatke o radijaciji.

Sadašnji nivo radijacije ovde u Kavaučiju je prosečno 0,123 mikrosiverta. U nekim delovima zabranjene zone rezultati su niži od toga. To znači da bi verovatno trebalo ponovo razmotriti i promeniti zabranjene delove zone.“

69-ogodišnja Jošiko Vataname, provela je devet meseci u evakuacionom centru, gde su, kako kaže, jedini problem bile sitne krađe. Ona se vratila kući, na ivici zabranjene zone, da bi se brinula o svom psu. Medjutim, smatra da je njeno staro susedstvo previše mirno i usamljeno, jer su sva deca otišla.

„Kad se u junu ponovo otvori škola, trebalo bi da se vrati 30 dece.“

Medjutim, većina njenih raseljenih komšija, prema nedavnoj anketi u selu, ne planira da se vrati u dogledno vreme, iz straha od pomanjkanja infrastrukture i radijacije.

Strah od radijacije će verovatno trajati sve dok na nju budu podsećali objekti kao što je ograda iza kuće Jošiko Vatanabe – koja obeležava nevidljivu linju iza koje je navodno povećana opasnost od nečega što niko ne može da vidi, omiriše ili čuje.

XS
SM
MD
LG