Linkovi

Japan: Radijacija u hrani u vodi


Japan: Radijacija u hrani u vodi
Japan: Radijacija u hrani u vodi

Glavni sekretar japanske vlade Jukio Edano izjavio je da su u mleku i spanaću sa poljoprivrednih poseda u blizini oštećene nuklearne elektrane Fukušima otkriveni povišeni nivoi radijacije.

On je međutim dodao da upros činjenici da ti nivoi premašuju vladine bezbednosne standarde, testirana hrana trenutno ne predstavlja rizik po zdravlje.

S druge strane, Međunardona agencija za atomsku energiju je saopštila da radioaktivni jod kratkoročno može da bude rizičan po zdravlje ukoliko se unese u organizam, prevenstveno kada je reč o deci.

Japanska vlada objavila je da su se tragovi radiokativnih čestica pojavili u vodi za piće u Tokiju i drugim oblastima.

U međuvremenu, vatrogasci nastavljaju da prskaju vodu u bazen sa potrošenim gorivom u reaktoru broj 3 u Fukušimi, u okviru hitne akcije da se spreči pregrejavanje gorivnih šipki i oslobađanje još veće količine radioaktivnih materija u životnu sredinu. Koristeći vodu koja se pumpa direktno iz okeana, vatrogasci su uspeli da se usmere postojan mlaz vode na zgrade oštećenih reaktora.

Ranije danas, došlo je do prekida operacije prskanja, kako bi tehničari mogli da prikače strujni kabl neophodan da bi se ponovo pkrenuo sistem za hlađenje u reaktoru broj 2. Zvaničnici kažu da bi struja sutra mogla da se vrati u oštećene reaktore, ali da čak ni tada nije sigurno da li će sistem za hlađenje funkcionisati kako treba.

XS
SM
MD
LG