Linkovi

Abe Obami: Ogorčeni smo zbog ubistva na Okinavi


Američki predsednik Barak Obama i japanski premijer Šinzo Abe na konferenciji za novinare u Japanu

Japanski premijer Šinzo Abe preneo je danas predsedniku Baraku Obami “duboko ogorčenje” svoje zemlje zbog umešanosti bivšeg američkog marinca u ubistvo jedne Japanke izvan američke vojne baze u Okinavi.

Japanski premijer je na konferenciji za novinare, održane ubrzo po dolasku predsjednika Obame u Japan, rekao da je zločin nad mladom Japankom bio u fokusu razgovora sa američkim liderom.

"Razgovor je bio posvećen tom slučaju i ja osjećam duboko ogorčenje zbog tog sebičnog i apsolutno užasnog zločina. Taj slučaj nije šokirao samo Okinavu, već i cjelokupni Japan. Prenio sam predsjedniku da bi takva osjećanja japanskog naroda trebalo ozbiljno uzeti u obzir. Takođe pozivam Sjedinjene Države da preduzmu efikasne i sveobuhvatne mjere da spriječe da se tako nešto ponovi, te da se odlučno pozabave aktuelnom situacijom”.

Japanske vlasti navode da je 32-ogodišnji Kenet Frenklin Šinzato priznao da je nožem napao, a zatim i udavio Rinu Šimabukuro blizu američke baze u kojoj je radio. Obama je najavio punu američku saradnju u vezi sa tim zločinom.

"Savez Sjedinjenih Država i Japana je ključna osnova za bezbjednost obje naše zemlje. Taj savez je takođe pomogao da se učvrste mir i bezbjednost širom regiona. Razgovarali smo o tragediji u Okinavi i ja sam izrazio najiskrenije saučešće i najdublje žaljenje. Sjedinjene Države će nastaviti da u potpunosti sarađuju u istrazi, da bi osigurale sprovođenje pravde u skladu sa japanskim zakonima”.

Smrt mlade žene podsjetila je mnoge na incident 1995. godine, kada su američki vojnici silovali japansku učenicu na Okinavi, što je dovelo do velikih protesta protiv američkih baza.

XS
SM
MD
LG