Linkovi

Zvaničnici G-7 o krizi u Japanu


Vrednosti akcija na japanskoj berzi padaju, 17. mart 2011.
Vrednosti akcija na japanskoj berzi padaju, 17. mart 2011.

Japanska berza danas je ponovo zabeležila pad i funkcioneri svetskih vodećih ekonomija složili su se da se sastanu radi razgovora o posledicama koje zemljotres, cunami i nuklearna kriza imaju na slabašni globalni ekonomski oporavak.

Zbog nepoverenja investitora tokijski berzanski indeks Nikei pao je za više od 1,4 odsto, ali ekonomske funkcionere više zabrinjava to što je japanski jen dostigao rekordnu vrednost u eri posle Drugog svetskog rata u odnosu na dolar, pre nego što je neznatno pao. Jen je znatno dobio na vrednosti od kako su se dogodile prirodne katastrofe i zavladala zabrinutost zbog oštećenja na nuklearnoj elektrani Fukušima.

Analitičari su saopštili da neki trgovci valutom vide jen kao bezbednu investiciju tokom nevolja u Japanu. Drugi kažu da je vrednost te valute porasla zato što japanske kompanije skupljaju gotov novac da pomognu u rekonstrukciji koja će biti neophodna u predstojećim mesecima. Viša vrednost jena mogla bi da stvori probleme za oporavak treće po veličini svetske ekonomije, time što će učiniti japanski izvoz skupljim.

Japanski ministar finansija, Jošihiko Noda, izjavio je da će ministri finansija sedam najvećih svetskih ekonomija tokom telefonske konferencij rano sutra diskutovati o katastrofi i eventualnoj intervenciji njihovih centralnih banaka kako bi se osujetilo dalje povećanje vrednosti jena. Članice G-7 su Sjedinjene Države, Francuska, Nemačka, Kanada, Japan, Italija i Britanija.

XS
SM
MD
LG