Linkovi

Sumnjivi dim u japanskoj nuklearki


Oblak dima iznad reaktora broj 3 u oštećenoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima

Radnici u oštećenoj japanskoj nuklearnoj centrali privremeno su evakuisani danas, kada je primećen dim koji se diže iz jednog od njenih reaktora.

Funkcioneri kažu da nije zabeleženo povećanje radioaktivnosti ali da još nastoje da utvrde uzrok dima.

Direktor međunarodne agencije za atomsku energiju, Jukia Amano, rekao je na vanrednoj sednici borda agencije, u Beču, da je situacija u elektrani Fukušima i dalje ozbiljna. Amano je rekao da je u elektrani izmeren visok nivo radioaktivnosti. On je dodao da događaji u Japanu pokazuju neophodnost hitne revizije procedura za hitno međunarodno reagovanje u vanrednim situacijama.

U okviru mera predostrožnosti američka vlada je danas stavila na raspolaganje kalijum jodid američkom osoblju i članovima njihovih porodica u nekoliko japanskih oblasti, uključujući Tokio. Kalijum jodid štiti štitnu žlezdu od akumulacije radioaktivnih čestica.

Do najnovijeg razvoja događaja u elektrani Fukušima došlo je u trenutku kada je snažna kiša zahvatila zemljotresom pogođena područja na severoistoku Japana, podstakavši nova strahovanja u vezi sa radijacijom. Vlasti su proširile zabranu prodaje nekih vrsta ozračene hrane.

Broj poginulih u zemljotresu i cunamiju u Japanu popeo se na preko 8 600, a više od 13 hiljada imena je još na listi nestalih.

XS
SM
MD
LG