Linkovi

Smanjena opasnost u Fukušimi


Nuklearna elektrana Fukušima Daiči
Nuklearna elektrana Fukušima Daiči

Japanski zvaničnici kažu da se upumpavanje azota u komoru oštećenog nuklearnog reaktora nastavlja i posle današnjeg snažnog naknadnog potresa na severozapadnu Japana – jačine 7,1 stepen – posle kojeg je odmah izdato upozorenje na cunami. Nešto ranije, stručnjaci su saopštili da je pokušaj upumpavanja azota po svemu sudeći uspešan, što je smanjilo bojazan da bi vodonik koji se nakupio u reaktoru mogao da izazove opasnu eksploziju.

Operatori nuklearne elektrane Fukušima su danas saopštili da se u reaktoru broj Jedan povećava pritisak, što pokazuje da azot koji treba da stabilizuje pritisak prodire u komoru kao što je i planirano. Glavni sekretar Japanske vlade Jukio Edano kaže da stručnjaci pomno nadziru situaciju.

„Tražili smo da tokijska Elektrodistribucija pažljivo proveri opasnost od ovih novih merenja. Mogućnost eksplozije vodonika u sadašnjim uslovima nije naročito velika. Ali, upumpavanjem azota, tu mogućnost gotovo da izjednačujemo sa nulom. Oni su uporedili i testirali rizik od eksplozije, sa opasnošću od upumpavanja azota. Posle toga su zaključili da je rizik od upumpavanja niži, nego da se reaktor ostavi ovako i prepusti mogućoj eksploziji. Rešili su da upumpaju azot.“

Saopšteno je da bi operacija mogla da traje pet dana i da bi mogla da se ponovi i u reaktorima broj Dva i Tri. U međuvremenu, u gradovima oko okruga Fukušima, organizacija za zaštitu životne sredine „Grinpis“ užurbano meri nivo ozračenja. Minamisoma Siti je smešten u krugu od tridesetak kilometara oko nuklearne zone i stanovnicima je savetovano da što manje izlaze iz kuća. Desetine ljudi su već došle u gradsku skupštinu da podnesu molbe za obeštećenje. Gradonačelnik Kacunobu Sakurai, kaže da vlada ne daje dovoljno informacija da bi smirila stanovništvo.

„Jedino što je vlada uspela jeste da raširi strah među stanovnicima. To je strah od nečega što ne može da se vidi i ta psihološka oštećenja će ostati u ljudima.“

Predsednik Komiteta Ujedinjenih nacija za posledice atomskog zračenja, Volfgang Vajs, izjavio je da su tragovi radiokativnog joda iz elektrane Fukušima pronađeni širom sveta, ali na neuporedivo manjem nivou nego posle eksplozije u Černobilju.

XS
SM
MD
LG