Linkovi

Japan brani ispuštanje radioaktivne vode


Nuklearna elektrana Fukušima Daiči
Nuklearna elektrana Fukušima Daiči

Japan brani ispuštanje velikih količina radioaktivne vode iz teško oštećene nuklearne elektrane Fukušima u more, demantujući da to predstavlja neposrednu zdravstvenu opasnost i krši medjunarodni pomorski zakon.

Radioaktivnost nekoliko miliona puta veća od dozvoljene zabeležena je danas u okeanu nedaleko od elektrane Fukušima, gde tehničari ispumavaju hiljade tona manje kontaminirane vode u more.

Japanski ministar inostranih poslova, Takeaki Macumoto, je danas istakao da je Japan učinio sve da umanji zagadjivanje okeana i obećao da će informisati medjunarodnu zajednicu o svojoj odluci u skladu sa regulativama Ujedinjenih nacija.
Južna Koreja je saopštila da je zabrinuta da bi ispuštena visoko radioaktivna voda mogla da stigne do njene obala.

Tokijska elektrodistribucija (TEPKO), koja upravlja nuklearkom Fukušima, saopšteila je da je koncent5racija radioaktivnog joda u subotu bila 7 i po miliona puta veća od dozvoljene u vodama u blizini nuklearke. Jučerašnjim merenjem utvrdjeno je da je nivo 5 miliona puta veći od dozvoljenog.

TEPKO je takodje naveo da je do jutros 2800 tona radioaktivne vode ispumpano u more iz objekta za privremeno skladištenje. Kompanija planira da isprazni 10 hiljada tona vode iz kontejnera kako bi oslobodila prostor za deleko više kontaminiranu vodu koja sprečava popravku elektrane.

Još 1500 tona je ispumpano iz dve obližnje zgrade.

Vlada je takodje saopštila da je povećani nivo radioaktivnosti otkriven po prvi put u jestivoj ribi južno od elektrane Fukušima. Sekretar kabineta, Jukio Edano, rekao je da je vlada odmah uvela standarde za radioaktivnost ribe i morskih plodova koji su isti kao i standardi za povrće.

XS
SM
MD
LG