Linkovi

Japan: Gotovo 50 milijardi za obnovu


Jedno od pogođenih područja u Japanu
Jedno od pogođenih područja u Japanu

Japanski car Akihito i carica Mičiko posetili su gradjane koji su ostali bez svojih domova posle razornog zemljotresa i cunamija prošlog meseca. To je njihova druga poseta pogodjenom područlju severno od Tokija.

Japanska vlada odobrila je 49 milijardi dolara za rekonstrukciju posle prošlomesečne katastrofe. Vlada premijera Naoto Kana odobrila je ta sredstva jutros, a očekuje se da će mera biti predstavljena parlamentu sledećeg četvrtka i da će postati zakon do 2. maja.

Na snagu je stupila i mera kojom se zabranjuje ulazak u zonu evakuacije od 20 kilometara oko nuklearne elektrane Fukušima u kojo je i dalje prisutan visok nivo radijacije.

Najveći svetski proizvodjač automobila, japanska kompanija Tojota, u međuvremenu, je saopštila je da će svoju globalnu proizvodnju automobila, koja je ometena nestašicom delova uzrokovanom zemljotresom i cunamijem, vratiti u normalu do novembra i decembra.

Predsednik Tojote, Akio Tojoda, izjavio je na konferenciji za novinare da će kompanija početi da normalizuje proizvodnju do jula u Japanu, a do avgusta i u inostranstvu u zavisnosti od modela i regiona.

Nestašica delova pojavila se posle zemljotresa i cunamija što je primoralo Tojotu da obustavi proizvodnju u fabrikama u Japanu i nekoliko drugih zemalja. Tojoda je rekao da je i dalje teško predvideti koliki će uticaj katastrofa imati na prihod kompanije

XS
SM
MD
LG