Linkovi

Japan: Veza raka i radijacije


Merač ukazuje na visoku radijaciju oko nuklearke Fukušima u Japanu
Merač ukazuje na visoku radijaciju oko nuklearke Fukušima u Japanu

Osobe izložene najvećem stepenu radijacije tokom nuklearne katastrofe u Japanu pod povećanim rizikom da obole od određenih vrsta raka

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da su osobe koje su bile izložene najvećem stepenu radijacije tokom nuklearne katastrofe u Japanu pod povećanim rizikom da obole od određenih vrsta raka. U izveštaju koji je objavljen u utorak, agencija UN je navela da su najviše pogođeni oni koji su bili u blizini nuklearne elektrane Fukušma Daiči.

Oko 110 hiljada ljudi u toj oblasti evakuisano je u martu 2011. posle snažnog zemljotresa i cunamija koji su izazvali curenje u nuklearnim reaktorima koje se proširilo u okolnu oblast. U izveštaju se takođe navodi da ima malo ili uopšte nema rizika od raka među onima koji nisu bili u oblasti oko Fukušime.

Međutim, agencija procenjuje da postoji za oko 70 odsto povećan rizik od raka tiroidne žlezde među ženskom decom koja su bila izložena radijaciji kao bebe u najviše kontaminiranim oblastima. Rizik od leukemije povećan je za 7 odsto za istu grupu. Takodje je procenjeno da članovi spasilačćkih ekipa, koje su intervenisale na području oštećenih nuklearnih elektrana, imaju povećani rizik od pojave raka. Medjutim jedan od autora izveštaja Ričard Veksford izjavio je za agenciju Asošietid pres da je povećani rizik od pojave raka suviše mali i da verovatno neće moći da bude praćen.
XS
SM
MD
LG