Linkovi

Japan zahteva neodložno oslobađanje talaca


japan hostages

Japanski premijer Šinzo Abe je zatražio od džihadista Islamske države da odmah oslobode dvojicu kidnapovanih Japanaca.

Džihadisti su objavili video snimak dvojice talaca uz zahtev da im se za njihovo oslobađanje isplati 200 miliona dolara ili će, ako ne dobiju novac u roku od 72 sata, biti ubijeni.

U obraćanju novinarima tokom današnje posete Jerusalimu, Abe je izrazio ogorčenje zbog video snimka na kome se vidi osoba sa crnom maskom koja drži nož i govori engleski i dvojica talaca u narandžastim kombinezonima, koji kleče.

Na video snimku, ekstremista je identifikovao taoce kao Kendži Gotoa i Harunu Jakavu i kritikovao Japan zbog, kako se izrazio ”sulude” podrške zapadnim zemljama u borbi protiv pripadnika Islamske države.

Ministar Abe je saopštio da je poslao ministra inostranih poslova u Jordan da od tamošnje vlade traži pomoć za oslobađanje otetih Japanaca.

Japanska vojska ne učestvuje u vazdušnim operacijama koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, protiv ekstremista Islamske države, u Iraku i Siriji, ali je premijer Abe obećao 200 miliona dolara za nevojnu pomoć zemljama koje se bore protiv sunitskih ekstremista.

Šef kabineta japanske vlade Jošihide Suga je rekao novinarima u Tokiju da je uzimanje talaca neoprostivo, da se proverava autentičnost snimka i da će biti učinjeno sve da taoci budu što pre oslobođeni.

XS
SM
MD
LG