Linkovi

Obeležena 70. godišnjica Hirošime


Japanski premijer Šinzo Abe obraća se prisutnima na komemoraciji povodom 70. godišnjice prve upotrebe atomske bombe u Hirošimi, 6. avgusta 2015.
Japanski premijer Šinzo Abe obraća se prisutnima na komemoraciji povodom 70. godišnjice prve upotrebe atomske bombe u Hirošimi, 6. avgusta 2015.

Desetine hiljada Japanaca odale su poštu žrtvama minutom ćutanja, dok su se zvona oglasila u memorijalnom parku “Mir”, u blizini mesta gde je pala atomska bomba.

Svečana komemoracija, kojoj su prisustvovali i neki od preživelih, obeležena je ponovnim zahtevima Japana, da se svet odrekne nuklearnog oružja:

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da njegova zemlja nažalost nije uspela da ostvari cilj o opštoj zabrani nuklearnog oružja:

“Japan će nastaviti da se zalaže za saradnju zemalja sa nuklearnim oružjem i onima bez njega, i odlučan sam da pojačam napore da se ostvari ideja o svetu bez nuklearnog oružja“.

Posle Hirošime, američki avioni bacilli su atomsku bombu i na luku Nagasaki 9i. avgusta 1945. U ta dva napada stradalo je više od dve stotine hiljada ljudi. Manje od nedelju dana posle napada na Nagasaki, Japan je potpisao kapitulaciju, kojom je zvanično okončan Drugi svetski rat.

Honoka Sasaki iz Tokija, koja je prisustvovala ceremoniji, smatra da se mora čuvati uspomena na Hirošimu i Nagasaki:

“U suprotnom, ovako nešto bi moglo da se ponovi u budućnosti. Mlađe generacije, kao moja, moraju da znaju šta se dogodilo i to prenesu budućim generacijama. Došla sam da se pomolim za one kojei su stradali, odlučna da sačuvam uspomenu na ovaj događaj,“ kaže Sasaki.

XS
SM
MD
LG