Linkovi

Pronađena nova pukotina u Fukušimi


Premijer Japana Naoto Kan prilikom posete prihvatilištu za žrtve zemljotresa i cunamija
Premijer Japana Naoto Kan prilikom posete prihvatilištu za žrtve zemljotresa i cunamija

Zvaničnici za nuklearnu bezbednost u Japanu kažu da bi novotkrivena pukotina veličine oko 20 centimetara u oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukušima mogla da bude mesto odakle radioaktivna voda curi u Tihi okean.

Portparol japanske agencije za nuklearnu bezbednost Hidehiko Nišijama izjavio je da možda postoje još neke pukotine slične toj u rupi koja služi za održavanje, na samoj ivici postrojenja, i da je važno "pronaći ih što je pre moguće". Tokijska elektro-energetska kompanija počela je da uliva beton u rupu za održavanje u pokušaju da zapuši pukotinu.

Ranije danas, premijer Japana Naoto Kan prvi put je posetio oblast razorenu zemljotresom i cunamijem, sastao se sa radnicima u zoni u kojoj postoji rizik od radijacije i razgovarao sa građanima koje je katastrofa 11. marta učinila beskućnicima.

Premijer Kan posetio je ribarsko selo Rikuzentakata, čija opštinska zgrada je izdržala nalet cunamija i razgovarao sa gradonačelnikom, čija supruga se još vodi kao nestala. U školi, koja je pretvorena u prihvatni centar, Kan je onima koji su se evakuisali poručio da će ih vlada u potpunosti izdržavati do kraja procesa oporavka.

Neki od njih su ga međutim kritikovali zbog činjenice da mu je trebalo tri nedelje da lično dođe u ugroženu oblast. Kan je ubrzo posle cunamija nadleteo region.

Tokom današnje posete, Kan je takođe posetio selo koje služi kao glavni štab za ekipe koje pokušavaju da ohlade reaktor u Fukušimi.

XS
SM
MD
LG