Linkovi

Zastoj u japanskoj industriji


Problemi u snadbevanju električnom energijom naneli su veliku štetu japanskoj industriji

"Soni", najveći japanski izvoznik elektronskih proizvoda, danas je saopštio da prekida rad u još pet pogona, zbog problema sa nabavkom delova.

Japan je treća ekonomska sila na svetu, ali je prekid snabdevanja električnom energijom izazvao haos u industrijskoj proizvodnji. Vrednosti akcija na japanskim berzama su danas ipak porasle, zahvaljujući nagoveštajima da se nuklearna kriza dovodi pod kontrolu.

Indeks NIKEI je prvog radnog dana posle prekida zbog praznika, porastao za 4,36 odsto. Taj indeks je, ipak, za oko 6 odsto manji nego što je bio 11. marta, na dan zemljotresa i cunamija. Japanska Centralna banka nastavlja stabilizaciju tržišta dodavanjem još 25 milijardi dolara finansijskim tržištima.

Japanski proizvođači automobila se bore da nastave proizvodnju u jeku nestašice električne energije i automobilskih delova. "Honda" je planirala da sutra nastavi proizvodnju u svojim fabrikama automobila i motorcikla, ali je danas saopštila da će odložiti operacije najmanje do nedelje.

"Tojota", najveći proizvođač automobila na svetu, saopštava da neće nastaviti rad do subote. Jedan analitičar procenio je da će kompanija zbog dvostruke elementarne katastrofe proizvesti 140 hiljada vozila manje.

XS
SM
MD
LG