Linkovi

Godišnjica zemljotresa i cunamija u Japanu


Danas u Japanu molitvama i bdenjem obeležena prva godišnjica katastrofalnog zemljotresa i cunamija posle kojih je usledila jedna od najvećih nuklearnih katastrofa svih vremena, 11. mart, 2012.

U Japanu je danas minutom ćutanja obeležena prva godišnjica zemljotresa i cunamija, koji su izazvali jednu od najtežih nuklearnih kriza svih vremena. Car Akihito je na svečanosti koju je prenosila televizija, predvodio milione koji su danas žalili i molili se.

Ceremenijom je označeno tačno vreme udara zemljotresa jačine 9 stepeni, koji je izazvao smrtonosni talas u kojem je poginulo više od 19 hiljada ljudi, dok se oko tri hiljade i dalje vode kao nestali. Ceremonije i privatne službe su održane i širom pogođene zone duž severoistočne obale. Veliki talas je pogodio nuklearni pogon u Fukušimi, što je dovelo do topljenja tri reaktora i ozračenja zemljišta koje će zbog povećane radijacije decenijama ostati nenaseljeno.

Godinu posle katastrofe, ljudi i dalje žive u privremenim skloništima, a mnogi su bez posla. Istovremeno, danas je ispred sedišta Tokijske kompanije za električnu energiju – koja je vodila oštećeni pogon u Fukušimi – održano oko 50 antinukelarnih protesta. U jučerašnjem izdanju lista „Vašington post“, objavljen je tekst japanskog premijera Jošihika Node, u kojem se ističe da Japan neće zaboraviti ni žrtve katastrofe, niti pomoć koja je odmah počela da pristiže iz sveta.

XS
SM
MD
LG