Linkovi

Protest Kine zbog hapšenja aktivista


Ostrva koja su predmet spora izmedju Kine i Japana
Ostrva koja su predmet spora izmedju Kine i Japana

14 kineskih aktivista iskrcalo se na ostrva Senkaku (Đaoju) u Istočnom kineskom moru, arhipelag oko kojeg se spore Japan i Kina

Kina je saopštila da je uložila zvanični protest Japanu zbog toga što su japanske vlasti uhapsile 14 kineskih aktivista koji su se iskrcali na nenaseljeni arhipelag Senkaku na japanskom, odnosno Đaoju na kineskom jeziku, oko kojeg se spore dvije zemlje.

Japanska policija navodi da su aktivisti došli na ostrva ribarskim brodom iz Hong Konga, uprkos pojačanim merama bezbednosti u toj oblasti. U jednom trenutku, japanska obalska straža je upotrebila vodene topove, ciljajući na kineski ribarski brod koji je prevozio aktiviste.

Japan je optužio pritvorene da su prekršili imigracioni zakon i poslao ih na Okinavu kako bi se izjasnili o optužbama. Aktivisti su došli na sporna ostrva kako bi se suprostavili grupi japanskih zakonodavaca koji su takođe hteli da ih posete.

Pomenuta ostrva su čest izvor zategnutosti izmedju Tokija i Pekinga, jer se nalaze u oblasti bogatoj zemnim gasom i ribom.
XS
SM
MD
LG