Linkovi

Japanska obalska straža presrela kineski brod


Brod japanske obalske straže približava se kineskom ribarskom brodu u Južnom kineskom moru
Brod japanske obalske straže približava se kineskom ribarskom brodu u Južnom kineskom moru

Obalska straža: Kineski brod presretnut oko 150 kilometara daleko od ostrva u Istočnom kineskom moru, koja svojataju Kina, Japan i Tajvan

Japanska Obalska straža je presrela kineski ribarski brod u blizini japanskog ostrva Okinava i pritvorila kapetana pod sumnjom da je neovlašćeno lovio ribu unutar japanske Ekskluzivne ekonomske zone.

Obalska straža je saopštila da je kineski brod presretnut četrdesetak kilometara od ostrva Mijaki, odnosno oko 150 kilometara daleko od ostrva u Istočnom kineskom moru, koja svojataju Kina, Japan i Tajvan.

Dugotrajni spor oko kontrole nad ostrvima koja se u Japanu nazivaju Senkaku, a u Kini Diaoju, proteklih meseci se zaoštrava, jer Kina tvrdi da polaže prava na velike delove Istočnog i Južnog kineskog mora. Japanski premijer Šinzo Abe je poručio pripadnicima Obalske straže u Okinavi, da će Japan po svaku cenu braniti sporna ostrva.

Brodovi japanske Obalske straže su krajem prošlog meseca upotrebili vodene topove da oteraju brod sa tajvanskim aktivistima, koji je plovio prema spornom ostrvu.
XS
SM
MD
LG