Linkovi

Premijer Abe posetio kontroverzni hram


Premijer Šinzo Abe u poseti hramu Jasukuni u Tokiju 26. decembra 2013.
Premijer Šinzo Abe u poseti hramu Jasukuni u Tokiju 26. decembra 2013.

Japanski premijer Šinzo Abe danas je posetio kontroverzni hram Jasukuni, koji se u mnogim azijskim zemljama smatra simbolom japanske militarističke prošlosti.

Premijer Abe je rekao da cilj njegove posete hramu Jasukuni nije bio da povredi osećanja susednih zemalja, već da predstavlja znak odavanja pošte poginulima u ratu i ujedno obećanje Tokija da više neće počinjati ratove.

„Nažalost, posete Jasukuniju postale su velikim delom političko i diplomatsko pitanje. Prošla je godina dana od kako sam preuzeo funkciiju premijera i odlučio sam da dodjem ovde, izvestim o napretku postignutom tokom protekle godine i obnovim svoj zavet miru i da nikad više nikome nećemo naneti patnju u ratu.“

Hram Jasukuni odaje poštu 2 i po miliona Japanaca poginulih u Drugom svetskom ratu. Medjutim, medju njima je i 14 osudjenika za ratne zločine. Japanski lideri redovno posećuju hram, ali je ovo prvi put posle 2006. da je to učinio aktuelni premijer.

Kina i Južna Koreja, koje su bile glavne žrtve imperijalističkih ratova Japana u 20. veku, odmah su osudile Abeovu posetu.

„Kineska vlada izražava ogorčenje i protest i oštro osudjuje japanske lidere zbog grubog vredjanja osećanja kineskog naroda i naroda drugih ratom pogodjenih azijskih zemalja i zbog prkošenja istorijskoj pravdi i ljudskoj savesti“, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Ćin Gang.

„Poseta premijera Abea hramu Jasukuni pokazuje da on ima pogrešnu percepciju istorije. To je anahronistični potez koji nanosi suštinsku štetu vezama Južne Koreje i Japana kao i stabilnosti i saradnji u severoistočnoj Aziji“, poručio je Ju Džin-Riong, ministar kulture, sporta i turizma Južne Koreje.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova je takodje saopštilo da je pozvalo japanskog ambasadora da bi mu prenelo oštro protivljenje poseti premijera Abea kontroverznom hramu.

Kinesko-japanski odnosi su takodje opterećeni tenzijama zbog obnovljenog teritorijalnog spora oko grupe nenastanjenih ostrva u Istočnom kineskom moru.
XS
SM
MD
LG