Linkovi

Bugajski: Jača podrška za Vučićev program


Analitičar Januš Bugajski
Analitičar Januš Bugajski

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na izborima proteklog vikenda ostvaro impresivnu pobjedu, koja jača njegov mandat i podršku koju ima za svoj program evropskih integracija, smatra analitičar Januš Bugajski.

“To na neki način potiskuje u stranu one glasove u Srbiji koji žele da vuku zemlju u drugom pravcu, prema Rusiji i Evroaziji. Mislim da je riječ o pozitivnom rezultatu, ali je očigledno da sada počinje naporan posao, jer da bi ispunili uslove za članstvo u Evropskoj uniji, moraju da zatvore svih 35 pregovaračkih poglavlja. Znam da je sada pripremljeno 8 poglavlja za Srbiju, ali će to biti dug i težak proces.”

Međunarodna zajednica pozdravila je ishod izbora u Srbiji, koji su pojedini domaći analitičari ocijenili kao povratak snaga iz 90-tih godina. Analitičar Januš Bugajski ističe za Glas Amerike da se ljudi mijenjaju, upoređujući situaciju u Srbiji sa Hrvatskom.

“U Hrvatskoj smo imali HDZ koji je bio veoma nacionalistička stranka, na neki način i protiv manjina, koja se nije činila pro-evropskom. Ipak je bila u mogućnosti da progura program integracije Hrvatske u Evropsku uniju. Snage, koje proističu iz nacionalističke desnice, mogu da privuku širi spektar javnog mnjenja, uz pridobijanje centra i grupa levo od centra koje žele ulazak u Evropsku uniju.”

Srpski premijer, kako smatra Bugajski, istovremeno pokušava da se odupre pritisku Rusije, odnosno da balansira između Moskve i Brisela.

“Postoji granica do koje možete da balansirate u odnosima sa Rusijom. Vučić je veoma oprezan i razumije kakve su ruske ambicije. To što se obavezao na pristupanje Evropskoj uniji, govori vrlo pozitivno o njemu, zato što Rusija ne želi da Srbija bude članica unije. Podsjetiću da Evropska unija ima veoma visoke standarde kada je riječ o odgovornosti, transparentnosti, poslovnoj praksi. To nije ruski model. Vidjeli smo kako se Rusija protivila sporazumu Ukrajine sa Evropskom unijom. Sigurno je da ne želi da Srbija bude dio unije, ali Vučić shvata da nema drugog izbora.”

XS
SM
MD
LG