Linkovi

Janjić: Promeniti način pregovora Beograda i Prištine


Uz pozdrav činjenici da su Srbija i Kosovo postigli dogovor o telekomunikacijama, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman je izrazio nadu da će dijalog unaprediti rad i na primeni drugih otvorenih sporazuma, naročito na formiranje Zajednice srpskih opština i u oblasti energetike.

Evropska unija i Federika Mogerini ne žele više da vodi pregovore Beograda i Prištine na dosadašnji način – oni smatraju da ako dve strane žele u EU, sami treba da vode pregovore, a da je Brisel tu da im pripomogne, ocenio je danas Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Po njegovim rečima, kosovska strana je spremna za formu dijaloga sa političkim pregovaračem, ali je problem, kako kaže Janjić, to što Beograd nema političkog, već tehničkog pregovarača Marka Đurića:

"Ovakav oblik pregovaranja neće moći dugo da ide, niti će strane moći večito da se bave uslovljavanjima po pitanjima koje su dogovorene da nisu deo Briselskog sporazuma. Nije deo Briselskog sporazuma priznanje države Kosovo, niti priznanje da je Kosovo autonomna pokrajina Kosovo i Metohija", ističe Janjić.

Govoreći o projektu Inicijative mladih za ljudska prava o odnosu Srbije i Kosova, ambasador Nemačke Aksel Ditman je rekao da je cilj projekta da se mladi ljudi u Srbiji i Kosovu okupljajaju i razgovaraju o svojim iskustvima, idejama i očekivanjima u vezi sa dijalogom. Ujedno, time se daje dodatni podstrek umrežavanju glavnih aktera ovog procesa, istakao je Ditman,

"Znamo da je proces normalizacije ponekad pun izazova. Obe strane su pritisnute da prihvate teške kompromise. Mislim da ima još mnogo da se postigne u ovom procesu i mislim da je jedan element toga i element ekonomskih prilika", rekao je Ditman.

Posle konferencije Inicijative mladih za ljudska prava, ambasador Ditman je rekao da je uloga parlamenta ekstremno važna u procesu pristupanja EU i da se nada da će održati dobra tradicija razgovora parlamenta i predstanika Delegacije EU o Izveštaju Evropske komisije.

XS
SM
MD
LG