Linkovi

Jadranski naftovod će NIS-u nastaviti da isporučuje sirovu naftu


Naftna industrija Srbije u vlasništvu je ruske državne kompanije Gasprom (Infographic: RSE/Berin Terović)
Naftna industrija Srbije u vlasništvu je ruske državne kompanije Gasprom (Infographic: RSE/Berin Terović)

Jadranski naftovod (JANAF) saopštio je da je kompaniji odobren, kako je navedeno, nastavak izvršavanja ugovora o transportu sirove nafte, sklopljen sa Naftnom industrijom Srbije (NIS).

Reč je o preduzeću koje eksploatiše gas i naftu u Srbiji koja je u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom.

Hrvatski JANAF je posredstvom Zagrebačke berze objavio da je Uredbom Saveta EU od 8. aprila o izmeni Uredbe EU o merama ograničavanja s obzirom na delovanja Rusije kojima se destabilizuje stanje u Ukrajini, omogućen nastavak izvršavanja ugovora o transportu sirove nafte koji je Janaf sklopio s kompanijom NIS za razdoblje od 1. januara do 31. decembra 2022.

Tim ugovorom su rezervisani transportni kapaciteti JANAF-a u ukupnoj količini 3,2 miliona tona nafte i nakon 15. maja 2022, saopštila je ta kompanija.

Prethodno je JANAF 29. marta saopštio da je sankcijama Evropske unije Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvaćen i ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa NIS - zbog čega od 15. maja neće biti u mogućnosti da toj kompaniji isporučuje sirovu naftu.

Izmenama Uredbe Evropske unije doprinele su da takav scenario bude izbegnut.

XS
SM
MD
LG